Đoković peti put osvojio Wimbledon

Odlučujuća je bila 25. igra u petom setu koju je Đoković dobio 7:3 (EPA)

Najbolji svjetski tenisač, Novak Đoković peti put je osvojio turnir u Wimbledonu, pobijedivši nakon velike borbe u pet setova Rogera Federera.

Đoković je slavio 3:2 u setovima (7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3)).

Bio je to treći dvoboj Đokovića i Federera u finalu Wimbledona i treći je put kao pobjednik izašao srpski igrač, a to mu je uspjelo i 2014. te 2015. godine.

Federer je ostao na osam osvojenih Wimbledona, a ovo mu je bio 12. nastup u finalu. Iako je bio nadomak pobjedi i u petom setu vodio 8:7 te imao dvije meč-lopte na svom servisu, na obje je loše odigrao te se Đoković izvukao iz gotovo izgubljene pozicije. 

Federer napravio previše grešaka

Uvjerljivije je Federer osvajao gemove na svom početnom udarcu u prvom setu i imao jedinu “break-loptu” u toj dionici igre te poveo s 5:3 u “tie-breaku”, no Đoković je ipak poveo u meču. U ključnim trenucima Federer je napravio previše pogrešaka što je Đokoviću, uz njegovu solidnu igru, bilo dovoljno za osvajanje prvog seta.

Federer je projurio kroz drugi set oduzevši servis Đokoviću čak tri puta, ali u trećem setu su ponovno oba igrača bila čvrsta na svom servisu te je o pobjedniku odlučivala nova 13. igra. I opet je Đoković bolje reagirao u ključnim poenima te poveo i sa 2:1 u setovima.

Švicarac je i u četvrtom setu reagirao kao u drugom, dva je puta oduzeo servis Đokoviću i poveo sa 5:2. Sve do tog trenutka Đoković nije imao niti jednu “break-loptu” u dvoboju, a onda je uspio realizirati prvu kako bi vratio jedan “break” zaostatka, no nije uspio vratiti i drugi pa se otišlo u peti set.

Federer 20, Nadal 18, Đoković 16 ‘grand slam’ naslova

Đoković je bolje započeo peti set, konstantno prijetio na servis Federera te ostvario “break” za vodstvo 4:2 i činilo se kako će lako privesti susret kraju. No, nakon 30:0 za srpskog igrača u sljedećoj igri Federer je uspio spojiti četiri uzastopna poena i vratiti se u dvoboj. Oba su igrača držala servis do 7:7, a onda je Đoković s nekoliko pogrešaka pokleknuo i ponudio Federeru servis za naslov. Švicarac je s dva uzastopna asa stigao do 40:15 i dvije meč-lopte, ali nije mogao zatvoriti dvoboj.

Imao je Federer kod rezultata 11:11 još dvije “break-lopte” za novi servis za meč, ali Đoković se ponovno pokazao boljim igračem u ključnim poenima. Tako se po prvi put u povijesti Wimbledona igrao “tie-break” petog seta, a njime je dominirao Đoković.

‘Neko je mora biti poražen’

“Ovo je verovatno najuzbudljivije finale koje sam ikada igrao. Sigurno među dva-tri u karijeri, protiv jednog od najvećih tenisera svih vremena Rogera Federera, kojeg veoma poštujem. Neko iz ovakvih mečeva mora da izađe kao poražen. Obojica smo imali šanse, a nestvarno mi je da sam morao da spasem dve meč-lopte. Čudno je bilo i u ‘tie-breaku’ nakon 12:12”, rekao je Ðoković na ceremonijii dodjele pehara, te je dodao:

“Jedan sam od onih koje Federer ispiriše. Rekao sam i ranije, kada sam bio klinac, dok sam rastao i sanjao da budem teniser: Wimbledon je uvek bio turnir na kojem sam želeo da se pojavim, da igram, da uspem. Sanjao sam da ću biti ovde. Imam razne trofeje u svojoj sobi, a sada na ovom mestu delim specijalna osećanja sa sinom i roditeljima. Supruga i kćerka su kod kuće, šaljem im zagrljaje”.

Za Đokovića je ovo 16. “grand slam” naslov u karijeri kojim se još približio vodećem Federeru koji je ostao na 20 naslova, dok je Španjolac Rafael Nadal trenutačno na 18. osvojenih “grand slam” naslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije