Dodik protiv bh. vojske i Frontexa na granici sa Srbijom

Protiv sam da Oružane snage BiH ili bilo koji oblik međunarodnih bezbjednosnih snaga bude na granici prema Srbiji, kaže Milorad Dodik (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je izjavio u četvrtak kako se protivi angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granici sa Srbijom.

“Protiv sam da Oružane snage Bosne i Hercegovine ili bilo koji oblik međunarodnih bezbjednosnih snaga bude na granici prema Srbiji. Odbijamo mogućnost da to budu snage Frontexa, ili bilo ko drugi ko se nudi”, rekao je on i dodao da treba uraditi sveobuhvatni plan čija je koja odgovornost kada je u pitanju migrantska kriza.

Kaže da politika Republike Srpske ostaje da je protiv centara za migrante na prostoru tog bh. entiteta, prenosi Fena.

“Žao nam je tih ljudi koji ovuda prolaze, ali nemamo kapaciteta da ih zadržavamo”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

Inicijativa Vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražit će od Predsjedništva ove zemlje angažiranje Oružanih snaga te raspoređivanje više policajaca kako bi se zaštitila istočna granica ove zemlje prema Srbiji zbog povećanog migrantskoga vala, objavljeno je ranije ovog mjeseca.

Vijeća ministara je, raspravljajući o informaciji Ministarstva sigurnosti o povećanom priljevu migranata u Bosni i Hercegovini, najavilo poduzimanje više mjera.

Zatražit će se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine podrška za angažiranje pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i većeg broja policajaca iz svih ministarstava unutrašnjih poslova u državi kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama o migrantskoj krizi, samo u sedam dana u razdoblju od 26. marta do 1. aprila ove godine Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine prijavljena su 482 nezakonita migranta.

Izvor: Agencije