Dodik: Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću

Dodik je rekao da je "mržnja Sarajeva prema Srbiji i RS-u glavni problem" (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da Banja Luka više pripada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću te da “Banja Luka nikada nije bila šeher”.

Dodik se osvrnuo na jučerašnji sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, navodeći da su poruke nakon sastanka bili napad na bh. entitet Republiku Srpsku.

Kako kaže, njihovi napadi su i napadi na Srbiju koja smeta Bakiru Izetbegoviću, prenosi Klix.ba. Istakao je da ovim liderima najviše odgovara nestabilna Srbija i da su zbog toga pričali loše o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dodik je rekao da je “mržnja Sarajeva prema Srbiji i RS-u glavni problem”, ali i da su “Bošnjaci od Srba naslijedili Sarajevo i Tuzlu te da bi se sada širili na Banju Luku”.

“Nikada neće ovladati Banja Lukom. BiH je podijeljena i čine je dva entiteta i tri naroda”, kazao je Dodik.

“Treba reći da svojatanje Banja Luke kao šeher grada Izetbegoviću služi za zamajavanje svojih sljedbenika. Banja Luka nikad nije bila šeher grad. Banja Luka pripada Srbima i RS”, rekao je Dodik, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić. 

‘Muslimanski lideri’

Ponovio je da je neko u Srebrenici “pokušao ubiti predsjednika Srbije”, dodajući kako je Vučić uvijek imao državnički stav, odnosno da je radio na očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Glavni grad BiH nazvao je “muslimanskim Sarajevom” ističući da se putem institucija sistema donose odluke koje nisu u skladu s Dejtonom.

On je rekao da RS ne planira secesiju, ali da mnogi u svijetu smatraju kako je BiH propala država s čim se i on slaže.

“Razumijem ove u Sarajevu da nisu sretni zbog toga”, rekao je Dodik dodajući da su Izetbegović, Radončić i Komšić “muslimanski lideri” koji imaju podršku OHR-a, a koji se oglasio odmah nakon sastanka.

Pričao je i o “satanizaciji Srba”, podršci međunarodne zajednice “muslimanskim zahtjevima”, podršci Islamskoj deklaraciji čiji je autor Alija Izetbegović, deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA) i tako dalje.

“RS nema nijedan takav dokument. Postoje izjave političara, a ja i ovaj put kažem da je naš primarni cilj Dejton, da Srbija bude snažna, stabilna i jaka. Mi smo zagledani u Srbiju i više vjerujemo Srbiji nego BiH. To su naši legitimni politički stavovi”, kazao je Dodik.

‘Secesije nema u dokumentima, ali ima razgovora’

Lidere SDA, SBB-a i DF-a “podsjetio je” da je Vučić promovisao Mali šengen koji nisu prihvatili Bošnjaci, da radi na promociji mira, vodi brigu o Bošnjacima u Sandžaku i slično, ali da to nije dovoljno bh. politici.

Dotakao se i zahtjeva SDA za smjenom predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije navodeći da prijedlog zakona koji je jučer usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH neće proći na Domu naroda PSBiH.

Predsjednik SNSD-a problematizirao je i legitimnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića. Ponovio je da verbalni sukobi političara neće uzrokovati nikakve sukobe te da on nikada nije pričao o oružanim sukobima.

Dodik je iznio tvrdnju kako neko hoće nametnuti “islamsko uređenje društva” i da se RS tome mora oduprijeti. Kako kaže, niko neće dozvoliti projekat unitarizacije BiH.

“Ne pozivamo na rat i sukobe. Secesije nema u dokumentima u RS-u, ali ima naravno razgovora o tome”, rekao je Dodik nakon čega je pričao o liderima Katalonije koji su pokušali odvojiti Kataloniju od Španije, a danas su funkcioneri u Briselu.

Izvor: Al Jazeera i agencije