Dob umrlih od korona virusa deset godina niža nego u prvom valu

Ono što sad primamo u bolnicu je posljedica događanja zadnjih 10 do 15 dana, rekao je Ivo Ivić (EPA)

Šef Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split Ivo Ivić izjavio je kako je sada prosječna starosna dob umrlih od korona virusa na toj klinici deset godina niža u poređenju s prosječnom dobi umrlih u prvom valu epidemije.

“Od 17. srpnja [juna], kad možemo kazati da je počeo drugi val, kod nas je umrlo 12 zaraženih, a njihova prosječna dob je 73 godine, što je prilično neugodno, jer je to deset godina niža od umrlih u prvom valu, koja je bila 83 godine”, rekao je on, prenosi Hina.

Naveo je kako je broj umrlih u prvom valu bio više nego duplo veći od sadašnjih 12 (nakon 17. juna) te da je visoka prosječna životna dob umrlih (83 godine) bila zbog tadašnjeg prodora korona virusa u staračke domove na splitskom području.

Po njegovim riječima, od 17. juna u splitskom  KBC-u je hospitalizirano 155 oboljelih od COVID-19 i njihova prosječna životan dob je 66 godina, a od tog broja njih 65 je izliječeno.

U prvom valu u toj zdravstvenoj ustanovi bilo je hospitalizirano oko 200 zaraženih korona virusom, s prosječnom životnom dobi od 72 godine.

‘Ne možemo ukinuti koronu’

“Danas imamo 34 bolesnika na kisiku, što je šest više nego jučer, a na respiratoru ih je šest, što je jedan više nego jučer”, kazao je Ivić.

Objasnio je kako trenutno na Klinici za infektologiju splitskog KBC-a situacija još nije takva da se “nema gdje s bolesnicima”, ali nije za očekivati da će prestati dolaziti novi zaraženi.

“Ono što sad primamo u bolnicu je posljedica događanja zadnjih 10 do 15 dana”, rekao je.

Ponovio je kako je “pristalica kažnjavanja” onih koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera ako se, kako je dodao, ne može drugačije uspostaviti “novo normalno” ponašanje.

“Moramo početi živjeti s koronom, ne možemo zaustaviti život, ali se moramo pridržavati mjera distance i zaštite. Ako ćemo nositi maske i ako ćemo se odreći velikih masovnih okupljanja, pogotovu bez zaštite, moći ćemo držati epidemiju pod nekakvom kontrolom ili je spustiti na nizak intenzitet, koji omogućava normalan život i normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ali, ne možemo ukinuti koronu, ona je tu, ona se širi”, istaknuo je Ivić.

Izvor: Agencije