Dnevnik iz Dežele (5): Novi evropski poredak

Slovenija je trećom pobjedom praktično obezbijedila plasman u drugi krug (EPA)

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – Kada već nakon nakon prve tri utakmice prvog kruga Eurobasketa, u kojem igra “pola Evrope” odnosno 24 tima, ispadnu Rusija, Turska, pa i Poljska i Izrael, a prolaz u drugi krug ovjere Ukrajina i Italija, koja se već deceniju ne može “sastati” s dobrim rezultatom (plasman Grčke i Slovenije se i ranije podrazumijevao), onda sve projekcije, prognoze i ekspertske analize jednostavno “ne piju vode”. Istina, i prije nego što je Prvenstvo u Sloveniji krenulo, znalo se da će biti “svega”, ali ne u ovom obimu i da će ekipe koje su do prije par dana bile košarkaške (vele)sile doživjeti fijasko, odnosno da će dojučerašnji autsajderi praviti “novi evropski poredak”.

I prije nego što je Evropsko prvenstvo u Sloveniji krenulo, znalo se da će biti ‘svega’, ali ne u ovom obimu.

Među one velike prije dvije decenije spadala je i Hrvatska, koja se već dugo muči da se vrati na stare pozicije, ali kako je krenula u Celju činilo se da će kući prije i nego što je stigla u Sloveniji. Mizernih 40 ubačenih poena protiv aktuelnog prvaka Španije postali su rekord modernih eruobasketa (srećom po “kockaste”, u subotu su Česi “uspjeli” ubaciti poen manje, također protiv Španaca), ali su naredne dvije minimalne pobjede protiv Gruzije i Poljske sve okrenule i dovele Hrvatsku na korak do drugog kruga. E sad, ako već teško može u nedjelju pobijediti Sloveniju, Hrvatska će navjerovatnije u posljednjem kolu igrati meč odluke s Češkom, koju su Slovenci na startu jedva dobili.

Bez pravog odgovora

Proveo sam većinu subotnjeg dana u Kranjskoj Gori, razgovarao sa selektorima, čelnicima saveza, glasnogovornicima i, jasno, s brojnim igračima selekcija iz B grupe, nadugo i naširoko razglabao s kolegama novinarima šta se sve to događa na slovenskom Eurobasketu i ima li smislenih i utemeljenih prognoza, ali pravog odgovora, ali ni pojašnjenja nisam dobio. Košarkaši su, općenito, fini svijet, rijetko će kada ko direktno i prepotentno, bez argumenata, najaviti svoju pobjedu, potcijeniti rivala; radije će dijeliti komplimente protivniku, biranim riječima najaviti da će igrati da pobijede, ali i obazrivo graditi alibi ako nešto krene loše. A u Jesecinama se svima dogodilo nešto loše barem jednom.

Litvanci s puno komplimenata i obzira govore o nedjeljnom protivniku, Crnoj Gori. 

Uostalom, kako primjerice, mogu Makedonci bianco tvrditi da će pobijediti Bosnu i Hercegovinu kada trenutno imaju isti omjer pobjeda i poraza (1:2). Ili, hajde da vidimo tog člana reprezentacije Srbije kako tvrdi da će već u nedjelju obezbijediti drugi krug kada njen rival Latvija ima isti saldo (2:1). Čak i Litvanci, koji su, po mišljenju brojnih košarkaških stručnjaka i novinara, do sada pokazali najviše, s puno komplimenata i obzira govore o nedjeljnom protivniku, Crnoj Gori, koja je, da je bilo malo više koncentracije, mogla već obezbijediti prolazak u drugi krug i igrati u ljubljanskim “Stožicama”.

Ništa prije ponedjeljka

“Gledao sam sve njihove mečeve i tu nema nepoznanica. Vjerojatno će odlučiti energija, ko je sačuvao više snage, jer smo negdje u sličnoj raspodjeli igrača u rotaciji…” “Iz dana u dan neke stvari bolje razumijemo i shvatamo kako trebamo igrati… Još uvijek ima dosta prostora da popravimo i igru… I (protivnici) imaju jako dobru ekipu, to se pokazalo u njihovim ranijim susretima. Bit će teško, ali naše je da se borimo i igramo svoju igru, damo maksimum. Ako budemo igrali našu najbolju košarku, možemo ih pobijediti…

Iako već u nedjelju B grupa može praktično biti odlučena, dosadašnji rezultati najavljuju da dileme neće biti riješene do posljednje utakmice.

Ovo su stvarne subotnje izjave – istina, nešto skraćene, ali njihova suština i tačnost nisu izmijenjene – jednog selektora i jednog igrača. Njihova imena? Apsolutno nisu bitna, jer većina selektora i igrača kažu nešto slično, ili čak isto. Može se tu ubaciti koje ime, zavisno o kojoj je selekciji i o kojem rivalu riječ. I tako će vjerovatno biti do ponedjeljka navečer, jer iako već u nedjelju B grupa može praktično biti odlučena, odnosno biti poznati putnici za Ljubljanu i oni koji se mogu pakovati kući, dosadašnji rezultati najavljuju da dileme neće biti riješene do posljednje utakmice.

Al Jazeera