Dnevnik iz Dežele (4): Košarkaško-nogometne radosti i tuge

Makedonija je u petak protiv Srbije odigrala vrhunsku utakmicu (Al Jazeera)

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – Petak je bio najavljen kao bosanskohercegovački dan u Jesenicama, slovenskom gradiću gdje čak 68 posto stanovništva nisu Slovenci, a od te dvije trećine čak oko 60 posto su porijeklom Bosanci (i poneki Hercegovac) sa slovenskim državljanstvom. Dakle, u gradiću na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije živi oko 5.500 ljudi koji za sebe, ne bez ponosa, kažu da su Bosanci i da će to, bez obzira na trenutno državljanstvo, uvijek biti. E sad, što ih na utakmicama reprezentacije Bosne i Hercegovine u dvorani “Podmežakla” ima tek par stotina (većina bh. navijača stigla je na Eurobasket iz drugih, uglavnom iz okolnih zemalja) više je razloga, a najveći je što su utakmice bh. reprezentacija uglavnom počinjale u 14.30 sati: posao (ili škola) ne može se tek tako napustiti (gazde baš nisu dobrohotne da daju slobodne sate, a dnevnice se ovdje malo ko odriče zbog utakmice), mada i cijena ulaznica (15, 25 i 35 eura) za jednu tekmu nije baš mala u krizna vremena, kada se vodi računa o svakom euru.

Pobjeda BiH nad Crnom Gorom u petak mnogo toga opet je otvorila i vratila gotovo izgubljeno povjerenje navijačima.

Kako je Bosna i Hercegovina odigrala prve dvije utakmice na Evropskom prvenstvu, činilo se da će na kraju ostati gotovo bez navijača, ali je pobjeda nad Crnom Gorom u petak mnogo toga opet otvorila i vratila gotovo izgubljeno povjerenje navijačima, koji su strahovali da će nastup bh. selekcije u Deželi završiti onako kako smo to navikli na posljednjih šest (izuzimajući posljednji u Litvaniji) eurobasketa – bez pobjede. Dobro, da sad odjednom ne krene euforija i dobro poznata priča (na kojoj uglavnom sve ostaje) kako Bosna i Hercegovina u preostala dva kola u grupi može pobijediti Makedoniju i Litvaniju i osvariti plasman u drugi krug Šampionata u Ljubljani, ali nešto je učinjeno, napravljen je prvi korak, što može biti poziv navijačima, prije svih onim iz Jesenica i ostalih slovenskih gradova, da u nedjelju i ponedjeljak pomognu bh. reprezentativcima da učine ono što je još u četvrtak izgledalo nemoguće.

Makedonci se vratili u igru

Nedjeljni susret bh. selekcije protiv Makedonije će biti utoliko teži jer su Makedonci konačno, nakon dva poraza u prva dva kola (Crna Gora i Litvanija), u petak upisali prvu pobjedu, i to protiv do tada neporažene Srbije. U međuvremenu se Litvanija polako vraća u “normalu”; nakon pomalo iznenađujućeg poraza u 1. kolu od Srbije, u četvrtak su Litvanci pobijedili Makedoniju, u petak su bili bolji od susjeda Latvijaca, pa im je, ne budu li se formirali “krugovi” i mjerili “količnici”, za put u ljubljanske “Stožice” potrebna još jedna pobjeda u dva preostala meča – protiv Crne Gore (nedjelja) i Bosne i Hercegovine (ponedjeljak). U sličnoj poziciji je Srbija, koja je u petak protiv Makedonije imala priliku zabilježiti i treću pobjedu i praktično riješiti plasman u drugu fazu Eurobasketa, ali sve je prolongirano i daje naslutiti kako će tri prvolplasirane ekipe koje će ići u drugi krug Eurobasketa biti poznate tek u ponedjeljak navečer.

Sve su ‘pokvarili’ Slovaci, minimalnom pobjedom prolongirali put ‘zmajeva’ u Brazil, a bh. navijačima uskratili duplo zadovoljstvo.

No, vratimo se sada početku ove priče i nesuđenom bosanskohercegovačkom danu u Jesenicama. Obradovani pobjedom košarkaša, bh. navijači su u večernjim satima u petak “okupirali” gotovo sve kafiće, gostilne i restavracije i “krenuli” po još jedan uspjeh, onaj nogometni. Kvalifikaciona utakmica Bosna i Hercegovina – Slovačka u Zenici bila je praktično već “riješena”, ali samo na papiru i u željama bh. igrača, stručnog štaba i navijača. Sve su “pokvarili” Slovaci, minimalnom pobjedom prolongirali put “zmajeva” u Brazil, a bh. navijačima uskratili duplo zadovoljstvo.

Treća pobjeda Ukrajine

U par ugostiteljskih objekata u Jesenicama na TV ekranima prikazivana je nogometna utakmica Srbija – Hrvatska, a navijači Srbije, kojih je u Jesenicama impozantan broj, bili su u dilemi: gledati na televiziji duel “orlova” i “kockastih”, ili uživo u dvorani “Podmežakla” pomoći Srbiji da ostvari treću pobjedu na Eurobasketu, ovaj put protiv Makedonije. Svojim ljubimcima u Jesenicama nisu pomogli, jer je Makedonija odigrala vrhunsku utakmicu, a oni što su prednost dali TV prenosu iz Beograda nisu bili najsretniji – “samo” neriješen rezultat protiv Hrvatske.

U subotu će u Jesenicama i Ljubljani biti slobodan dan, a na parket će reprezentacije iz C i D grupe, koje su u petak odmarale.

U sjeni nogometno-košarkaških kombinacija, u petak je na Eurobasketu, osim jeseničke B grupe, odigrano 3. kolo u A grupi u Ljubljani, u kojem je Ukrajina zabilježila treću uzastopnu pobjedu (ovaj put protiv Njemačke) i praktično prošla u drugi krug; Belgija je savladala Veliku Britaniju, a Francuska lagano dobila Izrael. U subotu će u Jesenicama i Ljubljani biti slobodan dan, a na parket će reprezentacije iz C grupe (Celje) i D grupe (Kopar), koje su u petak odmarale.

Izvor: Al Jazeera