Divovi interneta protiv dječje pornografije

Sve je veći pritisak na internetske kompanije da povedu jaču akciju protiv pretraživanja nelegalnog sadržaja (EPA)

Kompanije Google i Microsoft blokirat će pretrage interneta koje se odnose na snimke seksualnog zlostavljanja djece, prenose agencije u ponedjeljak uoči samita o ovoj temi u Londonu.

Novi program, koji će biti uskoro predstavljen, automatski će blokirati 100.000 „nedvosmislenih“ termina pretrage koji vode do nezakonitog sadržaja, izjavio je izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

Ograničenja će prvobitno biti uvedena u Velikoj Britaniji, a potom će se, u narednih šest mjeseci, proširiti na države engleskog govornog područja i na područja gdje se govori još 158 drugih jezika.

Dodatnih 13.000 termina za potragu, koji su povezani sa seksualnim zlostavljanjem djece, pojavljivat će se sa upozorenjima Googlea i humanitarnih organizacija, u kojima će se navoditi da korisnik traži sadržaj koji je nelegalan.

Sve je veći pritisak na internetske kompanije da povedu jaču akciju protiv pretraživanja nelegalnog sadržaja.

Brzo uklanjanje videa

Schmidt je rekao kako je Google sarađivao sa Microsoftom, vlasnikom pretraživača Bing, kao i sa agencijama za provođenje zakona od ovog ljeta.

„'Uštimali’ smo pretragu Google kako bi spriječili otvaranje materijala u kojem se vidi seksualno zlostavljanje djece“, kazao je.

„Premda nijedan algoritam (upute za programe) nije savršen, te Google ne može spriječiti pedofile da dodaju nove slike na web, ove promjene su očistile rezultate blizu 100.000 pretraga koje mogu imati veze sa seksualnim zlostavljanjem djece.“

Googleova nova tehnologija će, također, biti u mogućnost da ukloni hiljade kopija nelegalnih videosnimaka u jednom potezu.

Kada se otkrije video u kojem se vidi zlostavljanje djeteta, program može dodati jedinstveni kod u kojem se mogu ukloniti sve kopije sa interneta.

Sistem je napravljen da prepozna nove šifrirane termine ili riječi koje pedofili mogu početi koristiti i blokirati pretrage tih termina.

Izvor: Agencije