Oglasi

Dirljive istinite priče na Trećem AJB DOC-u

Filmovi 'Dijete ljubavi' i 'Valentin, sin Evrope' malo koga će ostaviti ravnodušnim.
Insert iz filma 'Dijete ljubavi'

U sklopu Takmičarskog programa trećeg izdanja AJB DOC Film Festivala bit će prikazani filmovi Dijete ljubavi i Valentin, sin Evrope, dirljive istinite priče koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Film Dijete ljubavi rediteljice Eve Mulvad priča je o Leili i Sahandu, paru iz Irana koji zbog zabranjene ljubavi bježi iz zemlje sa četverogodišnjim sinom Manijem.

Njihov zločin u Teheranu bila je tajna ljubavna veza dok su bili u braku s drugim osobama, a bilo im je zabranjeno razvesti se. Također, nisu mogli priznati da je Mani njihovo vanbračno dijete, jer se u Iranu preljub kažnjava pogubljenjem.

Uz intimne snimke načinjene tokom pet godina, pratimo njihovu težnju da budu zajedno, borbu protiv iranskog, ali i evropskog prava, dok žive u dubokoj neizvjesnosti. 

Film će biti prikazan u subotu, 12. septembra, u 16 sati.

Dirljivu priču dokumentuvao je i Antonio Martino u filmu Valentin, sin Evrope. Priča je to o Valentinu, nekada siročetu koje je odraslo na ulicama Rumunije, a danas radniku koji u Belgiji živi u neizvjesnosti i koji će uskoro postati otac.

Kada je Valentina usvojio par iz Belgije, za njega je to bio bijeg od siromaštva i ovisnosti o drogama. Nekoliko godina kasnije na YouTubeu je slučajno pronašao dokumentarni film u kojem je prepoznao sebe dok je bio dijete. Stupio je u kontakt s rediteljem i zamolio ga da dođe kako bi mu ispričao ostatak svoje priče. Taj susret probudit će stare Valentinove demone.

Iako je postao Evropljanin, potpuno drugačiji u odnosu na siroče kakvo je bio, i dalje se mora boriti s najmračnijim dijelovima svog karaktera. Ta introspekcija postaje još teža zbog toga što sa zaručnicom čeka dijete i živi u velikoj neizvjesnosti.

Na raskršću sudbina, ovaj film je putovanje u dušu osobe koja je preživjela život na ulici i koja pokušava pobjeći od svog karaktera i demona koji ga proganjaju te pronaći svoje mjesto u društvu.

Film će biti prikazan u utorak, 15. septembra, u 18 sati.

Treći festival međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održava se od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu. Svi filmovi moći će se gledati online na oficijelnoj festivalskoj stranici ajbdoc.ba, bez registracije i besplatno.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.