Direktorici Huaweija prijeti izručenje SAD-u

Meng Wanzhou globalna je finansijska direktorica u kompaniji Huawei (EPA)

Kanada je uhitila Huaweijevu globalnu financijsku dužnosnicu u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeija, uhićena je 1. prosinca, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je glasnogovornik kanadskog Ministarstva pravosuđa za novine Globe & Mail.

“Sjedinjene Američke Države tražile su izručenje, a u petak će biti održano sudsko ročište”, potvrdilo je kanadsko Ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

Ambasada traži puštanje

Nisu mogli dati dodatne detalje jer je to od njih tražila uhićena Meng.

Reagirajući na uhićenje, Huawei je u priopćenju naveo da nije svjestan bilo kakve zlouporabe, dodajući kako je djelovanje sukladno svim primjenjivim zakonima.

“Tvrtki je pruženo vrlo malo informacija u vezi s optužbama i nismo svjesni bilo kakve zlouporabe gospođe Meng Wanzhou”, priopćio je Huawei.

Kinesko veleposlanstvo u Kanadi u međuvremenu zahtijeva hitno puštanje Meng.

Kako javlja Al Jazeerin Adrian Brown, “Huawei je objavio prilično blagu izjavu”, uz napomenu kako se nadaju da će Meng uskoro biti puštena i dokazati da je “potpuno nevina”.

Koristi dijelove iz SAD-a

“No, retorika kineskog veleposlanstva u Ottawi mnogo je oštrija jer se navodi kako su njezina ljudska prava povrijeđena te da je nedužna uhićena. Zato zahtijevaju da je puste što je prije moguće”, javio je Brown.

Wall Street Journal izvijestio je ranije ove godine kako američke vlasti istražuju je li Huawei, jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, prekršio sankcije vezane za Iran.

Neimenovani su izvori potvrdili Reutersu da je uhićenje povezano s kršenjem američkih sankcija.

“Huawei je jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona koji koristi dijelove iz SAD-a. Washington je uveo sankcije protiv Irana i ne želi da se dijelovi koriste tamo. Meng je, navodno, uhićena u Kanadi zbog sumnje da zaobilazi te trgovinske sankcije”, javio je Al Jazeerin John Hendren iz Washingtona.

Prema njegovim riječima, sudska rasprava u petak će odrediti hoće li Meng biti izručena SAD-u, ističući kako bi uhićenje “moglo biti veliki udarac za Huawei”.

ZTE u sličnim problemima

“U najgorem slučaju Huawei bi mogao izgubiti pristup dijelovima proizvedenim u SAD-u, a koje koristi za svoje pametne telefone. To se prošle godine dogodilo ZTE-u, drugoj kineskoj tvrtki, koja je platila 892 milijuna dolara zbog kršenja američkih sankcija”, javio je Hendren.

Huawei je pod jakom kontrolom u SAD-u, gdje vladini dužnosnici za nacionalnu sigurnost kažu kako njegove, navodno, bliske veze s kineskom vladom predstavljaju sigurnosni rizik.

Američke su vlasti pratile Huawei barem od 2016. zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Izvor: Al Jazeera i agencije