Direktorica Kaspersky Laba: Hakeri gori od bombardiranja

U Kaspersky Labu dnevno otkriju 350.000 novih virusa (EPA)

Državu više ne morate bombardirati, dovoljno je da joj neko onemogući napajanje strujom, a to hakeri mogu, kaže za direktorica Kaspersky Laba za Evropu Iliana Vavan.

Ona dodaje da se godišnje u svijetu preko prevara na internetu gubi 600 milijardi dolara i navodi da kada se desi napad na korporaciju on po zaposlenom u prosjeku košta 25.000 dolara.

Na pitanje odakle stižu najveće prijetnje za cyber sigurnost, Vavan kaže da one dolaze sa brojnih strana.

“Od kriminalaca, koji žele ukrasti novac, bilo da su u pitanju mali iznosi ili organizirana pljačka banaka, preko političkih grupacija, koje hoće iskazati političku poruku, do industrijskog i državno podržanog hakiranja, koje cilja na krađu intelektualne svojine. Vlade danas imaju cyber vojske i razvijaju kompletna odjeljenja koja se bave napadima i odbranom na internetu”, kaže ona.

Ne otkrivajete lozinke

Na pitanje šta predstavlja sigurno ponašanje na internetu, Vavan kaže da ne treba nikad otkrivati drugima lozinke za svoje naloge.

“Nikada ne klikajte na sumnjive linkove i uvijek provjeravajte da li ste na pravoj internet adresi kada unosite svoje podatke. Osnovna pretpostavka je da uvek imate softver koji vas štiti – i na kompjuteru- i na telefonu – baš kao što na vratima imate bravu”, navodi Vavan.

Ona ističe da se moraju usvojiti pravila ponašanja na internetu i postarati da svi uređaji koji se povezuju na internet budu propisno zaštićeni.

“Već živimo u digitalnom, pametnom svijetu, pametnim kućama, pametnim gradovima… To ima prednosti, ali nosi i rizik, jer otvara prostor za hakere. Mi u Kaspersky Labu dnevno otkrijemo 350.000 novih virusa. Prije deset godina smo godišnje otkrivali milion”, rekla je Vavan.

Izvor: Agencije