Direktorat: Zabrana leta autističnom dječaku zakonita

Otac dječaka najavio je tužbu protiv aviokompanije i Aerodroma "Nikola Tesla" (EPA)

Direktorat civilne avijacije Srbije saopćio je da nije bilo propusta nadležnih službi kada je dječaku sa posebnim potrebama onemogućeno da avionom kompanije Air Serbia leti od Beograda do Tivta. 

Kako je navedeno, Direktorat je 10. augusta započeo vanredni inspekcijski nadzor povodom slučaja koji se dogodio 6. augusta na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” prilikom registracije putnika za let JU 184, za Tivat.

Jedanaestogodišnjem autističnom dječaku, Vidu Antiću, sinu historičara Čedomira Antića, nije bilo dozvoljeno da se ukrca u taj avion.

Antić je rekao da njegov sin nije otputovao na more, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, ljekar i menadžerica leta procijenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo uznemiriti ostale putnike.

Direktorat je naveo da je tokom inspekcijskog nadzora “izvršen uvid u procedure avio-prevozioca u kojima je opisan postupak koji primenjuje avio-prevozilac u slučaju prijema na let putnika sa posebnim potrebama”.

“Shodno navedenim procedurama prilikom registracije putnika za let, lice koje vrši tu registraciju dužno je da izvrši preliminarnu procenu putnika za let, što je i učinjeno, a o čemu je obavešten šef smene zastupnika avio-prevozioca, koji je poštujući navedenu proceduru, zajedno sa putnikom i pratiocem otišao do dežurnog lekara na Aerodromu ‘Nikola Tesla'”, navedeno je u saopćenju.

Najava tužbe

Ljekar je, kako se dodaje, uradio procjenu spremnosti putnika za let i utvrdio da on nije bio spreman za let, pa je, poslije procjene ljekara, predstavnik Air Serbije na aerodromu donio odluku da se putniku uskrati ukrcavanje u avion.

“U toku vanrednog inspekcijskog nadzora izvršen je i uvid u zapise iz rezervacionog sistema koji koristi avio-prevozilac gde je utvrdjeno da rezervacija putnika kome je uskraćeno ukrcavanje nije sadržala informaciju da se radi o putniku sa posebnim potrebama”, saopćio je Direktorat. 

Istaknuto je da je vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je Air Serbia poštovala propisane procedure, kao i da nije bilo povrede Zakona o zračnom saobraćaju i Zakona o obligacijskim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u zračnom saobraćaju.

Direktorat je podsjetio da svi putnici imaju pravo da prilikom rezervacije karata prijave putovanje i lica sa posebnim potrebama kako bi im bili omogućeni uvjeti za prihvat i prioritetno ukrcavanje u avion.

Otac dječaka je ranije kazao da će “zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije”, podnijeti tužbu protiv Aerodroma “Nikola Tesla” i srbijanske nacionalne aviokompanije.

Vid Antić je već tri puta, bez problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta – Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna aviokompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uvjete, prenosi Beta.

Izvor: Agencije