Oglasi

Direktor FBI-ja: Kina je najveća prijetnja za SAD

Djela špijunaže i krađe kineske vlade predstavljaju 'najveću dugoročnu prijetnju' budućnosti SAD-a, kaže Christopher Wray.
Svakih deset sati Federalni istražni biro otvara novi kontraobavještajni slučaj u vezi s Kinom, kaže Christopher WrayEPA - Arhiva

Direktor američkog Federalnog istražnog bira (FBI) Christopher Wray izjavio je da djela špijunaže i krađe kineske vlade predstavljaju "najveću dugoročnu prijetnju" budućnosti Sjedinjenih Američkih Država.

U Hudsonovom institutu u Washingtonu ocijenio je da je u pitanju višeslojna kampanja remećenja, prenosi Tanjug.

Dodao je da su se na meti Pekinga našli kineski državljani koji žive u inostranstvu, jer ih Kina pokušava primorati na povratak.

Naveo je da Kina pokušava kompromitirati američka istraživanja o korona virusu.

'Želi biti jedina sila'

"Svi napori Kine usmjereni su na to da na bilo koji način postane jedina svjetska supersila", smatra Wray.

Govorio je i o navodnoj kineskoj kampanji ekonomske špijunaže, krađe podataka i novčanih krađa, kao i nelegalnih političkih aktivnosti, koristeći mito i ucjene s ciljem utjecaja na američku politiku.

"Došli smo do tačke da svakih deset sati FBI otvara novi kontraobavještajni slučaj u vezi sa Kinom", naveo je Wray.

Dodao je da se od skoro 5.000 aktivnih kontraobavještajnih slučajeva, koji su u toku širom zemlje, skoro polovina odnosi na Kinu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.