Diplomatkinja iz Hrvatske suspendirana zbog rasizma

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman potvrdio je da će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputiti zahtjev Službeničkom sudu za suspenzijom diplomatkinje Elizabete Mađarević zbog širenja rasističkih i ksenofobnih stajališta, prenosi Hina. 

“Utvrđene činjenice nepobitno ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti”, rekao je Grlić Radman i dodao da se slučaj šalje na Službenički sud. 

“Ne prejudiciramo, ali očekujemo primjerene sankcije za tako tešku povredu službeničke dužnosti” istaknuo je Grlić Radman. 

Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji.  

Mađarević je ranije u izjavi za Fenix Magazin rekla da joj je profil hakiran, ali je Radman u ponedjeljak poručio da “nema govora o hakiranju”.

Prijeti joj i mogući otkaz

Prethodno su hrvatski mediji javili da je inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila da se Elizabeti Mađarević izrekne najteža disciplinska mjera – otkaz.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je ponašanje diplomatkinje nazvao “katastrofom”.

 

“Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to točno i nije hakirano, to je katastrofa”, rekao je Plenković, dodavši kako misli da su ministar vanjskih poslova i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobro reagirali nakon što je izbio skandal.

‘Nesnošljivost i rasizam su neprihvatljivi’

Reagirala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru.

“Pozdravljam brzu reakciju ministra [vanjskih poslova] Gordana Grlića Radmana, koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su.

Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, napisala je Grabar-Kitarović.

Izvor: Al Jazeera i agencije