Diploma za nekoliko sati i 300 dolara

Spisak usluga u uredima za krivotvorenje dokumenata (Al Jazeera)

Piše: Omar Yusuf

HALEP – Danas Sirijcima dobijanje univerzitetske diplome više ne predstavlja teško ostvariv san, budući da svaka osoba može postati doktor, inženjer ili pravnik za svega 400 dolara (odnosno 125.000 sirijskih lira), i to u roku od nekoliko dana, pa čak i sati. Ovakva situacija je rezultat rata koji bjesni već godinama te bezakonja i odsustva državne kontrole.

Mohammed, mladić iz Halepa nastanjen na području pod kontrolom opozicionih snaga koje se bore protiv režima Bashara al-Assada, nakon završetka srednje škole, zbog ratnih okolnosti – kao i mnogi drugi sirijski mladići – nije mogao nastaviti svoje školovanje na nekom univerzitetu, budući da je grad podijeljen na dvije sukobljene strane. Zbog toga je mogao pokucati na vrata trgovaca krivotvorenim diplomama.

“Nisam mogao ostvariti svoj san i upisati se na fakultet zbog sigurnosne situacije, zbog čega sam odabrao drugi put i usmjerio se na urede koji pružaju usluge izdavanja fakultetskih svjedočanstava. U roku od tri dana dobio sam diplomu pravnog fakulteta, i to za 350 dolara. Potpuno je identična originalnoj diplomi i nemoguće je uočiti bilo kakvu razliku zbog koje bi se posumnjalo da je riječ o falsifikatu”, kaže Mohammed.

Velika potražnja i javna prodaja

Mohammed ovakav postupak, u razgovoru za Al Jazeeru, pravda time da će mu ova diploma pomoći da dobije posao u budućnosti, kada mu se pruži prilika da putuje, i to u što skorije vrijeme za Evropu. Naglašavajući svoju želju da ostane anoniman, sirijski mladić zaključuje kako je svjestan da je ono što čini potpuno pogrešno i da se takvo djelo ničim ne može opravdati, ali smatra da za njega nema alternative.

U sjevernoj provinciji Halep, koja se nalazi van kontrole sirijskog režima, izdavanje lažnih fakultetskih diploma postalo je veoma popularno zanimanje. Javno se otvara sve veći broj ureda koji se bave ovakvom vrstom “usluga”, dok se njihovi vlasnici ne suočavaju s bilo kakvim krivičnim gonjenjem, niti su sudski procesuirani. Prema njihovom mišljenju, oni samo čine uslugu mladićima za kojima traga sirijski režim.

Tako se na natpisima istaknutim na pročelju ovih ureda mogu pronaći sljedeće usluge: izdavanje fakultetskih diploma, rodnih listova, pa čak i pasoša i ličnih karata po veoma povoljnim cijenama.

Abu Faiz, koji se bavi krivotvorenjem diploma u Halepu, s ponosom tvrdi da su diplome koje on izdaje rađene s velikom preciznošću te da niko nije u stanju uočiti bilo kakvu razliku između njegovih diploma i originala. Naglašava da može osigurati diplome za sve specijalizacije, uključujući i ovjere službenim pečatom.

Kada je riječ o cijenama, Abu Faiz nam je tražio 300 dolara za jednu diplomu (što odgovara 100.000 sirijskih lira), ističući da su njegove cijene dosta niže nego one na tržištu. U slučaju da osoba želi kupiti više od jedne diplome, kaže da je spreman ponuditi dodatni popust za svoje izuzetne usluge, kako ih je opisao.

‘Zadovoljne mušterije’

Potvrdio je da su mu deseci zadovoljnih mušterija iskazale zahvalnost nakon što su dobile univerzitetske diplome, među kojima se nalaze i svjedočanstva o završetku studija na univerzitetima u Damasku i Halepu, te da nije bilo nikakvih pritužbi na neku od njegovih diploma još od kako se bavi ovim poslom.

S druge strane, medijski aktivista Thaer Mohammed smatra da je ovakva pojava uvelike rasprostranjena u provinciji Halep i područjima koja graniče s Turskom, dok sigurnosne i civilne strane pri sirijskoj opoziciji ne žele preuzeti nikakvu odgovornost.

Mohammed ističe kako je “nepravedno stavljati u isti rang osobe koje su studirale po nekoliko godina kako bi dobile diplomu s onima koji na tako jednostavan način za novac kupuju diplome, i to za veoma kratko vrijeme, nakon čega se s vršnjacima natječu na tržištu rada s lažnim dokumentima”.

Kada je riječ o načinima borbe protiv ovakve pojave, Mohammed naglašava da “to uopće nije teško, ukoliko policija sirijske opozicije uvede policijske patrole koje bi se bavile problemom ovih  ‘trgovina’ te vršile privođenje njihovih vlasnika i kažnjavala ih pod optužbama za krivotvorenje dokumenta. Ukoliko bi se problemu pristupilo na taj način, zasigurno bi došlo do značajnog smanjivanja trgovine diplomama, koja se kosi s vjerskim i moralnim načelima”.

Izvor: Al Jazeera