Dio Beograda pod smećem zbog protesta

Zbog planirane izgradnje dalekovoda, koji bi trebalo prelaziti i iznad lokalne škole, grupa stanovnika beogradske opštine Vinča držala je pet dana pod blokadom jedan vrlo značajan put.

“Zbog blokade puta ka najvećoj gradskoj deponiji u Vinči, ovakve i neuporedivo veće gomile smeća mogle su se videti i u najužem centru Beograda”, javlja reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

No, Vinčani kažu da je to mala cijena naspram problema s kojim se već dugo suočavaju.

Planovi Elektromreže Srbije da uz novu trafostanicu izgrade i dalekovod iznad dijela njihovog naselja za njih su neprihvatljivi.

Tvrdnje Elektromreže

U Elektromreži tvrde da život pod dalekovodima ne ugrožava zdravlje, ali i da se pod njihovom budućom trasom nalaze nelegalno izgrađeni objekti.

“Ja nemam komentar na njih da smo mi nelegalni građani Srbije, da su naša deca nelegalna, a o zdravlju, ja bih ih pitao – neka oni dođu da žive ispod dalekovoda ako je to toliko zdravo, a mi ćemo da idemo u njihove domove da živimo. Ja nemam ništa protiv, da vidimo, da li su spremni”, kaže Aleksandar Maslenica, stanovnik Vinče.

Na posljedice tihog rata Vinčana i Elektromreže Srbije najmanje su bili spremni Beograđani. Blokada puta ka najvećoj gradskoj deponiji, na koju se dnevno dopremi 1500 tona smeća, proteklih dana dala se i vidjeti i osjetiti.

Alternativne deponije u Obrenovcu, Lazarevcu, Pančevu i Dobanovcima pokazale su se kao nedovoljne, pa je u pomoć priskočila i policija koja od jučer osigurava prilaz deponiji.

Policijsko osiguranje

“Od 18 časova juče, kada je deblokirana deponija Vinča, 274 kamiona su ušla na deponiju Vinča i tom prilikom je istovareno više od 1.800 tona smeća, što predstavlja i više nego dnevni prosek na teritoriji grada Beograda. Mogu da napomenem da kad ne bi došlo do deblokade deponije Vinča, gradu Beogradu bi pretila ekološka katastrofa što se tiče iznošenja smeća”, ističe Dragan Cvetković, pomoćnik direktora Gradske čistoće.

Koliko dugo će policija osiguravati prilaz deponiji u Vinči, kažu u Gradskoj čistoći, isključivo zavisi od situacije na terenu. Blokade puta trenutno nema, no Vinčani poručuju da će biti novih akcija.

Izvor: Agencije