Dijsselbloem novi čelnik Eurogrupe

Jeroen Dijsselbloem je na dužnosti holandskog ministra finansija tek 11 sedmica i potpuno je nepoznat široj evropskoj javnosti (AFP)

Ministri finansija zemalja članica eurozone izabrali su holandskog ministra finansija Jeroena Dijsselbloema za novog predsjednika Eurogrupe, umjesto dosadašnjeg predsjednika Jeana-Clauda Junckera, koji s tog mjesta odlazi nakon osam godina, prenosi Hina.

Jeroen Dijsselbloem (46) na dužnosti je holandskog ministra finansija tek 11 sedmica i potpuno je nepoznat široj evropskoj javnosti. Za njega se tvrdi da je dobar pregovarač i strateg.

Pojavio se kao kompromisni kandidat, jer dolazi iz jedne od zemalja s najvišim kreditnim rejtingom, koja je ujedno jedna od utemeljiteljica EU-a, socijaldemokrat je što odgovara Francuskoj, a podržava stroge mjere štednje, čiji je glavni zagovornik Njemačka.

Jean-Claude Juncker (58) šef je luksemburške kršćansko-socijalne stranke i najdugovječniji evropski vođa – u luksemburškoj Vladi je od 1982. bez prekida, a premijer je postao 1995. i od tada, također, bez prekida obavlja tu dužnost.

On je jedan od najuglednijih evropskih čelnika, izuzetno popularan u svojoj zemlji i poznat po specifičnom humoru i neposrednosti zbog čega je omiljen i među briselškim novinarima. Prema ocjeni mnogih, zbog njega se misli da je Luksemburg puno veća zemlja nego što doista jest.

Ozbiljan kandidat

Godine 2004. nuđeno mu je mjesto predsjednika Evropske komisije, što je odbio, a bio je i među najozbiljnijim kandidatima za izbor prvog predsjednika Evropskog vijeća.

Ministri finansija zemalja koje čine Evropsku monetarnu uniju prvi sastanak su održali još u junu 1998. godine.

Sastancima je u početku predsjedavao ministar finansija one zemlje koja obavlja rotirajuće predsjedništvo, osim u slučajevima kada je predsjedavajuća zemlja izvan EMU-a.

Upravo da bi se izbjegle takve situacije, 2004. godine odlučeno je da Eurogrupa dobije predsjednika s mandatom od dvije godine.

Za prvog predsjednika izabran je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji je tada obavljao i dužnost ministra finansija.

Dužnost je preuzeo prvog januara 2005. Lisabonskim ugovorom, Eurogrupa je dobila i pravni temelj, a mandat predsjednika Eurogrupe produžuje se na dvije i po godine.

Izvor: Agencije