Dijalog makedonskih političara bez rezultata

U Skoplju je održan sastanak četiri najveće političke stranke, iz vlasti i opozicije, na inicijativu zapadnih diplomata.

Prisustvovali su i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije.

U zajedničkoj izjavi, kažu da su se sastali kako bi dali zajedničku podršku demokratskim vrijednostima, uključujući i pravo na mirni protest i osudu svakog nasilja.

Saglasili su se da će nastaviti dijalog kako bi postigli napredak na euroatlantskom putu zemlje, za dobrobit građana.

Sastanku su prisustvovali vođe VMRO- DPNE-a Nikola Gruevski, SDSM-a Zoran Zaev, DUI-a Ali Ahmeti i DPA Menduh Thaci.

Na sastanku nije dogovoren ni okvir pitanja o kojima bi se razgovaralo, jer su obje strane ostale na istim pozicijama, javlja Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

Gruevski ostaje na vlasti

Premijer Makedonije Nikola Gruevski odbija da podnese ostavku, što i dalje traži vođa opozicije, Zoran Zaev.

Zaev zahtijeva da Gruevski odstupi s vlasti kako bi se normalizovalo stanje u zemlji i organizovali prijevremeni parlamentarni izbori.

Novi sastanak političara bit će održan u ponedjeljak.

U funkciji pritisaka da Gruevski podnese ostavku je veliki miting koji je najavljen za nedjelju, 17. maja u Skoplju i koji će, prema najavama, trajati sve dok se ostavka ne dogodi.

Istovremeno, vlast je najavila kontraprotest 18. maja.

Zbog toga predstavnici međunarodnih misija i diplomate u Skoplju čine sve u cilju spuštanja tenzija nakon oružanih sukoba u Kumanovu.

Novi građanski protest

Ispred sjedišta makedonske Vlade i danas su se okupili građani koji su, ujedinjeni pod parolom “Zbogom Nikola”, tražili ostavku kabineta premijera Gruevskog.

Građani iz pokreta “Protestujem” skandirali su “Ostavka”, “Nema pravde, nema mira” i “Dolje diktatura”.

Ponovili su svoja tri glavna zahtjeva: ostavka i preuzimanje odgovornosti Vlade, hitno oslobađanje pritvorenih učesnika prethodnih protesta, kao i formiranje vlade koja će vratiti demokratiju u institucije, objavili su makedonski mediji.

Kako je izjavila aktivistkinja Biljana Ginova, protesti će se nastaviti svakoga dana u 18 sati sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni.

Helsinški odbor je prethodno potvrdio da su od početka protesta privedene 42 osobe, od kojih je za 13 određena mjera pritvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije