Digitalna okupacija: Izraelski profili na arapskom jeziku

Izraelski profili na arapskom jeziku ublažavaju propagandu nenapadnim, razumnim jezikom (AP)

Svakog petka glasnogovornik izraelske armije Avichay Adraee šalje poruku za više od 186.000 pratilaca na društvenoj mreži Twitter.

“Neka vam je petak blagoslovljen”, piše na arapskom jeziku.

Nekada njegovu poruku prati ajet iz Kur'ana ili hadis, izreka poslanika Muhammeda. Svako malo njegove poruke pretvaraju se u promišljanja koja šalje svojim palestinskim i arapskim pratiocima na internetu.

“Kako biste voljeli da vas ljudi pamte: kao poštovanog i uspješnog čovjeka ili kao problematičnog terorista? Uspješnog kao Mohamed Salah i Mostafa al-Agha ili kukavičkog terorista Ahmada Jarrara? Dvaput promislite”, objavio je Adraee prošlog mjeseca.

Cenzurisanje kolonizacije, ubistava i raseljavanja

Poređenja sa Salahom, popularnim egipatskim nogometašem, i Aghom, sirijskim sportskim novinarom na saudijskoj TV stanici MBC, koriste se kao isticanje idealnog primjera kakav bi neki Arapin trebao biti. Suprotan je primjer Jarrar, Palestinac koji se sumnjiči da stoji iza ubistva jevrejskog naseljenika kod Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali ovog januara. Jarrar je ubijen nakon jednomjesečne potjere koju su izvele izraelske snage prošlog februara.

Adraeejevi profili na Twitteru i Facebooku samo su neki od brojnih profila izraelske vojske i administracije na arapskom jeziku napravljenih za slanje poruka arapskim građanima. Kako kaže Fidaa Zaanin, glasna palestinska kritičarka navedenih profila na društvenim mrežama, oni imaju jedinstven cilj, a to je upad u redove svijeta koji govori arapskim jezikom.

“Njihovim prevođenjem na maternji jezik ovi izraelski zvaničnici otvaraju komunikacijske kanale i šalju laži i propagandu s ciljem normalizacije izraelske okupacije i zataškavanja imidža cionističkog entiteta. Izrael se prikazuje kao jedina demokratija na Bliskom istoku, napredna i humana država te kao žrtva nasilja i terorizma, čime se cenzuriše cijela historija kolonizacije, ubistava i prisilnog raseljavanja”, kaže za Al Jazeeru Zaanin, koja je iz Gaze, ali sada živi u Berlinu.

Primjer ovoga jesu Adraeejeve objave na Twitteru povodom protesta na Dan Zemlje, koji su se desili kod istočne granice Pojasa Gaze prošle sedmice, kad su izraelske snage ubile najmanje 17 Palestinaca.

“Slanje 30.000 demonstranata da se bore kod sigurnosne ograde samo pokazuje Hamasov terorizam i njegove pokušaje iskorištavanja građana Gaze”, napisao je.

Kapitalizovanje na potrebama Palestinaca

Nadim Nashir, izvršni direktor Arapskog centra za razvoj društvenih mreža 7amleh, govori da su izraelski profili na arapskom dobili na popularnosti među palestinskim korisnicima društvenih mreža tokom protekle godine.

“Ovo predstavlja prvi put da palestinski građani imaju direktan kontakt na internetu s visokopozicioniranim izraelskim zvaničnicima, s obzirom na to da [mnogi] Palestinci sa Zapadne obale i iz Pojasa Gaze niti govore niti čitaju na hebrejskom”, istakao je on za Al Jazeeru.

Profili, također, daju praktične informacije Palestincima, kao što su vremena otvaranja i zatvaranja kontrolnih punktova te kako dobiti dozvole za putovanje ili liječenje koje izdaje vojska.

“Izraelci na taj način kapitalizuju na potrebama Palestinaca u dobijanju pažnje i angažmana kako bi to služilo njihovim političkim planovima”, ističe Nashif.

Nakon arapskih ustanaka 2011. godine poraslo je korištenje društvenih medija među Arapima jer predstavlja alternativu tradicionalnim medijima, koji se uglavnom vide kao glasnogovornici arapskih režima. Zaanin navodi da nije slučajnost da su profili Andraeeja i Ofira Gendelmana, glasnogovornika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, napravljeni iste te godine.

“Ne iznenađuje da je izraelska vojska dodala nove jedinice stranica na arapskom jeziku svom arsenalu raznog oružja”, dodaje.

Sistematska digitalna okupacija

Tokom 2016. godine napravljen je i profil Koordinatora Vladinih aktivnosti na teritorijama, jedinice izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali. Među profilima na Facebooku nalaze se i Izrael govori arapski, koji ima 1,4 miliona sljedbenika, kao i stranice koje pripadaju izraelskim ambasadama u Egiptu i Jordanu.

Kako navodi Zaanin, kanali otvorene komunikacije prave se kako bi se dobile informacije od Palestinaca i drugih Arapa kako bi se Palestinci odgovorili od individualnih napada na Izraelce te da se okleveta svaki oblik palestinskog otpora.

“COGAT, također, koristi lošu situaciju u Pojasu Gaze kako bi ucijenio stanovnike obećanjima o dobijanju ljekarskih ili dozvola za putovanje, pa i finansijskoj pomoći siromašnim porodicama u zamjenu za dobijanje informacija koje traže obavještajci. Potom te ljude odbace i iskoriste ih kao oblik regrutacije”, objašnjava ona.

Nashif ovaj fenomen naziva “digitalnom okupacijom”, kroz koju Izrael širi svoju kontrolu, nadzor i opresiju nad Palestincima sa stvarnog na virtualni svijet. Jedna stranica, pod nazivom Bidna Na'eesh (na arapskom: “Želimo živjeti”), daje telefonske brojeve Palestincima na koje mogu prijaviti informacije o traženim pojedincima i “izvršiocima napada” na Izraelce.

“Dajte nam informacije i imat ćete koristi”, navodi se na zaglavlju stranice, gdje se vidi svežanj novčanica od po 100 dolara i s nacrtanim rukama koje se rukuju i izraelskom zastavom.

“Ovo je ekstremno opasno, jer stvara oblik izraelske militarizacije u digitalnoj sferi, gdje postoje deseci stranica koje su napravile izraelske snage i tajne službe”, govori Nashif.

Lažno rušenje barijera straha

Zaanin vjeruje da porast arapske interakcije s tim izraelskim profilima uglavnom potječe iz neznanja i potcjenjivanja utjecaja koje ove interakcije imaju na kratkoročnom i dugoročnom planu. Daleko od korištenja podstrekačke retorike, izraelski profili na arapskom jeziku ublažavaju svoju propagandu na nenapadan, naizgled razuman jezik, začinjen arapskim izrekama i ajetima iz Kur'ana. Također, oni se predstavljaju kao osobe zabrinute za dobrobit arapskog građanina, kao i za opasnosti da budu zavedeni “teroristima” na bilo kakav otpor izraelskoj državi i okupaciji.

“Postoji i mogućnost da veliki broj sljedbenika tih profila, bilo na Facebooku ili Twitteru, čine Izraelci koji žele prevariti arapske građane i privući ih na pozitivnu interakciju s njima kako bi se srušila barijera straha”, navodi Zaanin i dodaje da nema zvaničnih statistika o detaljima pratilaca.

Kako ona kaže, arapska interakcija s tim profilima može se podijeliti u dvije kategorije: oni koji znaju šta oni predstavljaju i odgovaraju s podsmijehom, psovkama i koji se zalažu za palestinska prava, te oni koji ne vide problem u normalizaciji odnosa s Izraelom i žele zadovoljiti svoju znatiželju.

“Mislim da treba istaći važnu činjenicu, a to je da su nastupi izraelskih zvaničnika na arapskim TV-kanalima doprinijeli tome da ih arapski građani prihvataju na društvenim medijima”, rekla je Zaanin.

I Nashir i Zaanin smatraju da je množenje izraelskih profila na arapskom jeziku dokaz odsustva bilo koje forme strategije za suočavanje s opasnostima koje oni predstavljaju arapskim korisnicima društvenih mreža. Jedan od načina borbe jest bojkot tih stranica, kao i podizanje svijesti o njihovim pravim motivima, dodaju.

Saradnja izraelskih obavještajaca i Facebooka

“Arapi Izraelcima daju besplatne usluge. Oni nenamjerno daju izraelskim obavještajcima informacije, koje oni potom koriste da upadnu u profile arapskih korisnika. To je kao da dajete ključ svoje kuće vlastitom neprijatelju”, navodi Zaanin.

Nashif ističe, također, da treba podizati svijest o tom problemu.

“To treba naročito raditi na lokalnom nivou za Palestince, koje treba savjetovati da se sklone od tih stranica zbog vlastite sigurnosti”, dodaje on.

Drugi način suprotstavljanja tim izraelskim profilima na arapskom jeziku jest pokretanje palestinskih i arapskih profila koji bi se borili protiv izraelske propagande.

“Nažalost, internetske društvene mreže, kao što je Facebook, aktivno se bore protiv palestinskih sadržaja i brišu takve profile”, objašnjava Zaanin.

Saradnja izraelskih obavještajaca i Facebooka nije nova stvar. Kako navodi godišnji izvještaj 7amleha o Palestinskom digitalnom aktivizmu, objavljen u utorak, informatička jedinica Vlade Izraela zvanično je objavila da je Facebook prihvatio 85 posto zahtjeva Vlade da briše sadržaj, profile i stranice Palestinaca tokom prošle godine.

Oruđe za masovna hapšenja

“Ova vrsta izraelskog praćenja i kontrole digitalnog sadržaja Palestinaca na društvenim medijima postala je oruđe za masovna hapšenja i velika kršenja ljudskih i digitalnih prava”, navodi se u izvještaju.

Tačnije, više od 300 Palestinaca sa Zapadne obale, uključujući okupirani Istočni Jerusalem, uhapsile su izraelske snage i suđeno im je na vojnim sudovima zbog objava na društvenim mrežama, kažu iz 7amleha.

“Ovi profili nisu ništa drugo nego borbena jedinica i zato je veoma opasno da uopće imamo interakcije s njima”, zaključuje Zaanin.

Izvor: Al Jazeera