Di Mattea ne brine odlazak Guardiole

Chelsea je ukupnim rezultatom 3:2 savladala Barcelonu u polufinalu Lige prvaka (AP)

Privremeni trener Chelsea, Roberto Di Matteo, vjeruje da njegova šansa za dobivanje punog statusa trenera u tom klubu nije ugrožena otkako je Pep Guardiola, sada već bivši trener Barcelone, podnio ostavku.

Di Matteova ekipa je pobijedila Guardioline „dječake“ u polufinalu Lige prvaka i tako osigurala veliko finale u Minhenu.

Na pitanje da li mu novinarske spekulacije stavljaju dodatni teret na leđa, Di Matteo se nasmijao i odgovorio: „Ne, ne stavlja:“

Poznato je da Abramovich odavno želi „Barcelonu u plavim dresovima“, što Guardiolu postavlja kao idealnog trenera.

Ali Di Matteo sumnja da se filozofija Barcelone može prekopirati.

„Historija nas uči da je teško replicirati kulturu jednog kluba u neki drugi. On bi mogao biti prvi kojem bi to pošlo za rukom. Ali ako pogledate unazad, reklo bi se da stvari idu drugačije.“

Di Matteo je na „vruću stolicu“ sjeo nakon što je otkaz dobio Portugalac Andre Villas-Boas početkom marta, kada je Chelsea izgubio poziciju među četiri najbolja kluba lige, poslije poraza od West Bromwich Albiona.

Iako je ekipu odveo u drugo finale Lige prvaka još od 2008. godine, Talijan još uvijek ne zna šta će sa njim biti u budućnosti.

„Iz moje pozicije, ništa se nije promijenilo“, rekao je, te ponovio da se osjeća „veoma opušteno“.
„Još uvijek sam sretan što ću voditi ovaj klub do kraja sezone i onda će klub donijeti odluku šta je za njih najbolje.“

Iako su sigurno presretni prolaskom u finale, metode kojima je Chelsea pobjedio Barcelonu su antiteza vrste nogometa zbog koje se Abramovich odlučio na kupovinu kluba.

Nogometni puristi su ih također kritizirali, ali Di Matteo je rekao: „Stvarno nas nije briga. Postigli smo tri gola protiv Barcelone.

Ramiresov pogodak je vjerovatno najbolji. Ljudi mogu pričati koliko god žele, ali mi idemo dalje.“

„To su dva različita tipa nogometa.“

Odluka koja se ne odbija

Guardiola je o odlasku iz Barcelone razmišljao još u decembru, a u petak je donio konačnu odluku o napuštanju kluba po završetku sezone.

Iako je 41-godišnji Španac rekao da planira odmoriti od posla, mnogo se spekulira da će mu vlasnik Chelsea, Roman Abramovich, poslati ponudu koju on jednostavno neće moći odbiti.

“Trenutno nisam zainteresovan za nogomet. Nikada se nisam sastao ni sa Abramovichem ni sa drugim čelnicima Chelsea, jer sam uvijek poštovao svoj klub”, rekao je Guardiola.

Guardiola je dodao da se u bliskoj budućnosti nema namjeru baviti nogometom.

“Idem da se odmaram i jednog dana se možda vratim trenerskom poslu, a možda i ne. Vidjećemo gdje će život da me nanese, sada bih volio da se bavim drugim stvarima. Nemam kome da se dokazujem i sada mi je samo potrebno da napunim baterije, a to ću uspjeti jedino ako se distanciram”, rekao je trofejni trener.

Guardiola je na klupu Barcelone sjeo 2008. i za četiri godine osvojio 13 trofeja – dvije Lige prvaka, tri titule prvaka Španije, dva svjetska klupska prvenstva, Kup Kralja, tri španska i dva evropska Superkupa.

Izvor: Agencije