Desetine hiljada separatista na ulicama Barcelone

Hiljade studenata i srednjoškolaca demonstrirale su u Barceloni pod parolom "Nećemo zaboraviti, niti oprostiti" (EPA)

Desetine hiljada pristalica nezavisnosti Katalonije zaokružile su u ponedeljak uveče dan protesta povorkom kroz centar Barselone, glavnog grada tog bogatog španskog regiona.

Serijom demonstracija obeležena je prva godišnjica zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji je španska policija nasilno sprečavala.

Prema najnovijim anketama, Katalonci su i dalje duboko podeljeni prema pitanju nezavisnosti njihovog regiona od Španije.

Hiljade studenata i srednjoškolaca demonstrirale su u ponedeljak u Barseloni pod parolom “Nećemo zaboraviti, niti oprostiti”, i klicale nezavisnosti Katalonije.

Minuta ćutanja zbog nasilja policije

Građani su širom Katalonije minutom ćutanja podsetili na nasilje policije tokom prošlogodišnjeg referenduma.

Separatistički aktivisti blokirali su pre podne puteve i pruge, a jedna grupa je upala u prostorije predstavništva španske vade u Đironi i skinula državnu zastavu.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017. uprkos protivljenju Madrida, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Španska vlada je potom smenila katalonsku vladu i raspustila njen parlament, ali su na izborima 21. decembra separatističke partije ponovo osvojile većinu mesta.

Izvor: Agencije