Desetine azilanata povrijeđene u nesreći kod Leskovca

U Kliničkom centru Niš do sada su zbrinuta šestorica ilegalnih migranata, koja su jutros povrijeđeni na autoputu Leskovac – Vranje, od kojih su dvojica životno ugrožena, potvrdio je direktor te zdravstvene ustanove Zoran Radovanović.

Naveo je i kako se dvojica životno ugroženih nalaze na Klinici za neurohirurgiju sa teškim tjelesnim povredama i priključeni su na respiratore.

U saobraćajnoj nesreći, koja se jutros oko 4:30 sati dogodila na autoputu između sela Donjeg i Gornjeg Krajinca kod Leskovca, povrijeđeno je 40-ak azilanata, potvrdio je agenciji Tanjug portparol Policijske uprave u Leskovcu Boban Zdravković.

Kasnije je potvrđeno kako su u prevrnutom kombiju kod Leskovca bila 54 emigranta i vozač, od čega je njih 42 povrijeđeno i zbrinuto u leskovačkoj bolnici.

“Zbrinuli smo 42 pacijenta od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su transportovana za Beograd”, izjavio je direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević.

Gladni i umorni

Načelnik leskovačke hirurgije Jovica Vučković izjavio je da su svi ljekari bili angažovani bez obzira da li im je bio radni dan i objašnjava da su imali velike probleme u komunikaciji sa povrijeđenima, pošto ne znaju engleski.

Pored toga povređeni su bili bez hrane prethodna dva dana.

“Svi su pored teških povreda, bili iscprpljeni i gladni. Povređeni su spavali na stolicama na podu. Ono što mi je bilo najteže dok sam gledao pacijente nisam znao ko spava od umora, a ko je zaista teško povređen”, objašnjava Vučković.

Direktor Radovanović je rekao kako je kontaktiran i Institut za javno zdravlje u Nišu te da će u skladu sa propisima preduzeti mjere iz svojih nadležnosti kako bi se provjerilo da li pacijenti boluju od nekih zaraznih bolesti koje nisu karakteristične za ovo podneblje.

Vozač kombija pobjegao

Iz policije je rečeno kako je vozač kombija pobjegao sa mjesta događaja te se preduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj događaj.

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće neprilagođena brzina, s obzirom na to da se kombi, nakon što je sletIo s puta, zaustavio 150 metara dalje u njivi, javlja RTS.

Povrijeđeni emigranti su državljani Bangladeša, Alžira, Laosa, Sirije, Nigerije i Mijanmara.

Migranti su ilegalno ušli u Srbiju, a pretpostavlja se da su krenuli ka Mađarskoj, odnosno EU.

Saobraćaj na autoputu Koridora 10 između Leskovca i Niša nije bio u prekidu tokom uviđaja.

Izvor: Agencije