Deseti rođendan Omladinskog Film Festivala

Scena iz filma Pink Elphant (Ustupljeno Al Jazeeri)

Omladinski Film Festival Sarajevo ove godine slavi svoj deseti rođendan. Za jubilarno izdanje Festivala pripremljeno je ukupno 31 film iz 14 zemalja svijeta. Festival će se održati od 31. augusta do 4. septembra.

Prije generalne godišnje press konferencije na kojoj će biti predstavljeno 20 kratkih igranih filmova u glavnoj takmičarskoj kategoriji, OFF je predstavio programe OFF Generacija i Velikih 5.

Ovogodišnji program OFF Generacija, u sklopu kojeg se predstavljaju kratki igrani filmovi mladih filmskih profesionalaca koji su nedavno završili akademije i filmske škole, donosi šest naslova iz pet zemalja. U sklopu ove selekcije biće predstavljeni: Samo neko koga znam (Velika Britanija, Ashley Pegg), Johann (Njemačka, Franka Braun), Privatni pristup (Francuska, Timothe Catherine), U plavetnilo (Hrvatska, Antoneta Kusijanović), Snijeg za vodu (Velika Britanija, Christopher Villiers) te film Rozi slon (BiH, Ado Hasanović).

U sklopu ove selekcije OFF donosi dvije regionalne i dvije bh. premijere.

Dolazi pulski pobjednik

Omladinski Film Festival Sarajevo je predstavio i program dugometražnog filma – selekciju Velikih 5. Ovogodišnjih pet filmova ove selekcije dolaze iz šest različitih zemalja, s obzirom da većina filma ima zemlje koprodukcije.

Sa nagradom za najbolju glumicu, koja je otišla u ruke Maruše Majer, sa 65. Pula Film Festivala dolazi film Ivan, slovenskog reditelja Janeza Burgera. Nakon premijere na motovunskom filmskom festivalu i projekcije u Herceg-novom, na svoje treće festivalsko prikazivanje, na OFF dolazi i film Lijenština, debitantski film reditelja Alekse Stefana Radunovića. Film prati priču mladog momka, Miloša, koji je razdvojen od žene i zabranjeno mu je da gleda svog sina, jer nije u stanju da plati alimentaciju. Nalaženje zaposlenja mu je jedina preostala nada da ga ponovo vidi. Na tom putu se suočava sa preprekama kao što su korupcija, ekonomski uslovi države, ponos i apatija.

U ovoj selekciji biće prikazana i dva kanadsko-američka filma Closet Monster te film Me, Earl and Dying Girl te film Martyr rađen u koprodukciji Italije i Lebanona u režiji Khaled Mazena.

Izvor: Agencije