Deseci vojnika ubijeni u zasjedi ISIL-a

U drugom napadu, koji je izvela iračka vojska, najmanje 12 civila je ubijeno, a 18 ranjeno u bombardovanju džamije i pijace u Falluji (AP)

Najmanje 42 pripadnika iračkih sigurnosnih snaga ubijena su u zasjedi grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sjeverno od Falluje.

Napad je izveden Humvee vozilom napunjenim eksplozivom, koje je eksplodiralo u blizini skladišta oružja u vojnoj bazi, saopćili su Al Jazeeri vojni izvori.

Napad vozilima Humvee

Iračka vojska izgubila je više od  dvije hiljade oklopnih vozila od prošle godine, kada je grupa ISIL zauzela Mosul, tvrde zvaničnici te zemlje.

Osim toga, oduzeta im je i velika količina komunikacijske opreme, oružja i uniformi. U intervjuu na državnoj televiziji, irački premijer Hajder al-Abadi ponovno je pozvao Ameriku da im dostavi još oružja.  

Najveća strateška vrijednost zarobljenih oklopnih vozila je to što su otporna na eksplozivna sredstva, izvještava Imran Khan, reporter Al Jazeere.

“ISIL ih koristi kao automobile-bombe iz razloga što je Humvee kompliciraniji za održavanje i upravljanje od automobila poput Toyotinih terenaca, koje ova grupa najradije koristi. No, Humvee je oklopljen i samim tim je mnogo otporniji na udare iračke vojske. Osim toga, taj automobil izuzetno je prostran iznutra, što znači da se u njega može staviti više eksploziva.

Jedan od razloga zbog kojih je u jutrošnjem napadu bilo toliko žrtava jeste taj što se Humvee uspio probiti do skladišta municije. ISIL se tom taktikom koristio i u Ramadiju, kada su napravili rupu u odbrani iračkih snaga sigurnosti. Tom se taktikom koriste stalno i iznova. Riječ je, dakle, o izuzetno korisnom automobilu. Ne koriste ga za vožnju, nego kao automobil-bombu”, izvještava Khan.

Svjedoci su kazali da su se eksplozije municije čule nekoliko sati nakon prvobitnog napada, koji se desio u ponedjeljak u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.

Lokalni zvaničnici kazali su da će broj ubijenih vjerovatno rasti.

U odvojenom napadu, koji je izvela iračka vojska, najmanje 12 civila je ubijeno, a 18 ranjeno u bombardovanju džamije i pijace u Falluji, 50 kilometara istočno od Ramadija, kazao je lokalni izvor za Al Jazeeru.

Više od 40 vojnika povrijeđeno je u napadu u al-Seddiqiji istočno od Ramadija, glavnog grada ove provincije.

Iračko ministarstvo odbrane saopćilo je da su borbeni avioni izveli napade na mete ISIL-a u provincijama Anbar i Saladin.

Kopnena ofanziva

Ministarstvo je i objavilo videosnimak ovih napada. U saopćenju Ministarstva se navodi da su mnogi borci ISIL-a ubijeni, dok je uništena njihova oprema i zgrade koje su koristili kao sjedišta.

Navodi se da je snimak koji je objavljen kasno u nedjelju snimljen iz letjelice iznad Anbara, gdje iračke zračne snage daju podršku kopnenoj ofanzivi protiv ISIL-a.

Prošlog mjeseca, iračka Vlada najavila je početak velike ofanzive kako bi ponovno preuzela kontrolu nad područjima u Anbaru koja sada drže borci ISIL-a.

Ova objava dolazi nakon što je Vlada pretrpjela veliki poraz u Ramadiju.

Izvor: Al Jazeera