Oglasi

Deseci poginulih u urušavanju rudnika u DR Kongo

Nesreća se dogodila u površinskom kopu Glencoreovog rudnika KOV na koncesiji Kamoto Copper Company.

Najmanje 36 ilegalnih rudara poginulo je u četvrtak kada se rudnik bakra i kobalta u posjedu kompanije Glencore urušio u jugoistočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, rekao je guverner pokrajine.

Richard Muyej, guverner pokrajine Lualaba u DR Kongo, kazao je za agenciju Reuters kako se nesreća dogodila u površinskom kopu rudnika KOV na koncesiji Kamoto Copper Company, u kojoj Glencore ima 75 posto udjela.

"Do nesreće je došlo kada su ilegalni rudari poplavili rudnik i počeli izvlačiti rudu na arhaičan način", dodao je on.

Komponenta baterija

Glasnogovornik švicarskog Glencora, jedne od najvećih rudarskih kompanija na svijetu, nije za sada želio ništa komentirati.

Hiljade ilegalnih rudara djeluje u i oko rudnika na jugu DR Konga, države koja proizvodi više od polovine svjetske proizvodnje rude kobalta, ključne komponente baterija električnih vozila.

Često stare i jednostavne prakse ilegalnih rudara dovode u opasnost rudnike i česte su nesreće, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.