Deseci mrtvih na bivšoj turističkoj destinaciji

U sirijskom gradu Halepu nastavljaju se žestoke borbe, a od utorka je poginulo najmanje 70 prorežimskih i više od 80 opozicijskih boraca. Obje strane žele proširiti područja koja kontroliraju u ovom podijeljenom gradu, dok Ujedinjeni narodi pokušavaju dogovoriti prekid vatre.

Nekada popularna turistička destinacija sada je bojno polje. U Bab Al-Nasru, u starom dijelu grada, borbe se vode za svaku ulicu… A snajperisti prate sve koji se kreću.

“Ovdje smo kako bismo se borili na frontu u Azizi i spriječili režim da uđe u naše područje, u selo Sheik Lufti. Ova oblast je značajna jer se preko nje snabdijevaju snage režima”, kazao je zapovjednik Fronta al-Nusra Abu Hafs.

Na 40 frontova

U južnim predgrađima Halepa obje strane koriste sve oružje do kojeg mogu doći. Borbe su najintenzivnije na cesti koja vodi prema zapadnim dijelovima grada, koje kontroliraju snage režima.

“Naša glavna dužnost ovdje je nadgledati kretanje i mobilizaciju Assadovih snaga te pratiti kada kreću u napade. Krajnja misija je osloboditi ovo područje kako bismo došli do industrijske zone”, zaključio je zapovjednik Fronta Al-Shamia Udai.

U Halepu se borbe trenutno ne vode samo na ova dva, nego na čak 40 različitih frontova. I dok obje strane pokušavaju napredovati, prekid vatre, koji UN nastoji dogovoriti, čini se malo vjerovatnim.

Izvor: Al Jazeera