Oglasi

Deseci miliona Amerikanaca traže naknadu za nezaposlene

Prethodnih nekoliko sedmica zabilježen je rekordan broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene u SAD-u.
Ekonomisti su očekivali da će u sedmici zaključno s 18. aprilom naknadu za nezaposlene tražiti 4,2 miliona ljudiEPA

Još gotovo 4,5 miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za naknadu za nezaposlene usljed krize izazvane pandemijom korona virusa.

Ministarstvo rada SAD-a saopćilo je da je u sedmici zaključno s 18. aprilom 4,427 miliona osoba prvi put podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene, što je iznad ranijih očekivanja.

Navodi se, također, da su te osobe podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene usljed ekonomske krize izazvane pandemijom, prenosi Anadolija.

Taj broj zahtjeva ipak je manji za 810.000 osoba u odnosu na podatke iz prethodne sedmice.

Ekonomisti su očekivali da će u sedmici zaključno s 18. aprilom naknadu za nezaposlene tražiti 4,2 miliona ljudi.

Prethodnih nekoliko sedmica zabilježen je rekordan broj tih zahtjeva u SAD-u.

Najnoviji podaci pokazuju da je u SAD-u od izbijanja krize izazvane korona virusom, odnosno u prethodnih pet sedmica, 26.453.000 ljudi podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene.

Ogromna šteta na tržištu rada

Ekonomisti smatraju da će takav razvoj događaja uzrokovati ogromnu štetu na američkom tržištu rada.

Chris Rupkey, ekonomist banke MUFG, kaže da bi se u ovom trenutku trebalo dogoditi čudo da se recesija ne pretvori u Veliku depresiju II.

Velika kriza, ili, kako se još često zove, Velika ekonomska kriza ili Velika depresija nazivi su teškog sloma cijelih nacionalnih ekonomija u svim važnijim industrijskim državama koji je počeo 1929, a očitovao se, između ostalog, propašću cijelog niza privrednih subjekata, masivnom nezaposlenošću i deflacijom.

"Proći će godine, a ne samo mjeseci kako bi se ovi radnici koji su u jeku pandemije ostali bez posla vratili u trgovine, prodavnice, tržnice, fabrike i restorane širom zemlje. Podaci o nezaposlenosti upozoravaju da najgore još nije prošlo za američku ekonomiju, s preduzećima i potrošačima podjednako pogođenim recesijom izazvanom pandemijom", rekao je Rupkey.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.