Deseci džamija porušeni u Egiptu, kakva je uloga Sisija?

Vojska je ranije rušila i druge džamije na Sinaju, u zračnim napadima egipatskih vojnih helikoptera (EPA)

Nakon što su se pojavile vijesti, za koje se u prvi mah nije znalo jesu li lažne ili istinite, o rušenju džamija u egipatskom guvernoratu Aleksandrija, svaku sumnju u ove navode pobile su fotografije i videozapisi koji su potvrdili da su dešavanja na koja su pojedini upozoravali stvarnost i istina.

Za manje od pet mjeseci, samo u guvernoratu Aleksandrija srušeno je osam džamija.

Posljednja među njima je džamija Al-Ikhlas, koja je srušena prije dva dana, a prije nje su porušene džamije Ezbet Salam, Fajr al-Islam, Al-Tawhid, Othman Ibn Affan, Nour al-Islam, AlHamd i Al-Awaed al-Kabeer.

Zvanični organi su iznosili brojna opravdanja za odluke o rušenju ovih džamija, između ostalog i to da se radi o izgradnji novog prometnog čvorišta koje će se zvati “Tok nade”, što zahtijeva da se zatrpa kanal Mahmoudiyah i poruše objekti u okolici, između ostalog i ove džamije.

Naredbe i instrukcije ‘sa vrha’

Šejh Mohammed Khashaba, podsekretar Ministarstva vakufa u Aleksandriji, izjavio kako je cilj “rušenja neplanski izgrađenih džamija u naselju Ghait El Enab izgradnja novih džamija”.

Zanimljivo je da je podsekretar ranije spomenuo, u svojoj izjavi za medije u decembru prošle godine, da je do rušenja džamija došlo na osnovu “instrukcija sa vrha”, s obzirom na to da se nalaze unutar zone predviđene za izgradnju novog čvorišta.

U nekom normalnom kontekstu cijela stvar ne bi zavređivala značajniju pažnju, pogotovo ako se uzmu u obzir zvanična obrazloženja, međutim, učestalost zatvaranja i rušenja džamija i u drugim guvernoratima te ponavljanje izjava u kojima se upozorava na ulogu koju imaju džamije stavlja brojne upitnike na ovakve slučajeve.

Od juna 2014. godine donesene su odluke o zatvaranju 909 džamija i tekija samo u Aleksandriji, pod izgovorom da krše uslove i norme utvrđene zakonom.

U julu 2016. godine je egipatski ministar vakufa Mohamed Mokhtar Jumaa odobrio rušenje 64 džamije u državi, u sklopu projekta izgradnje većeg broja prelaza na željezničkim prugama.

U maju 2015. godine, daleko od očiju medija, porušeno je pet džamija u guvernoratu Sjeverni Sinaj, “pod direktnim nadzorom vojske”, a radi se o džamijama Al-Waldein, Al-Fattah, Al-Nasr, Quba i Qambaz.

Zabrana molitve u 25.000 džamija

Vojska je već ranije rušila druge džamije na Sinaju u zračnim napadima egipatskih vojnih helikoptera, naročito u gradovima Rafah i Sheikh Zuweid, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Ni Univerzitet u Kairu, kao naučna ustanova s dugogodišnjim tradicijom, nije ostao po strani kada je riječ o ovim akcijama rušenja džamija.

Jaber Nassar, nekadašnji predsjednik Univerziteta u Kairu, izjavio je za list Al-Wafd u novembru 2015. godine kako su “otvaranjem džamije za obavljanje vjerskih obreda na Univerzitetu uništene sve platforme za širenje radikalizma, nasilja i terorizma unutar univerzitetskog kompleksa, kao i da su zatvorene sve prostorije za molitvu koje su se zloupotrebljavale za širenje ideja radikalizma unutar studentskog kompleksa Univerziteta”.

Uoči mjeseca ramazana prošle godine ministar vakufa je tražio od ogranaka ovog ministarstva u nekoliko guvernorata da zabrane obavljanje molitve u blizu 25.000 džamija i tekija.

U istom kontekstu, Ministarstvo vakufa je uputilo pismo svim guvernerima sa zabranom izgradnje džamija i tekija ispod ili između stambenih objekata bez prethodnog pismenog odobrenja ministra vakufa, “kako bi se izbjeglo korištenje tih objekata u svrhe koje nisu u skladu s religijskim diskursom”.

Sisijevo upozorenje Zapadu

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi također nije izostao iz ove priče o “uzimanju džamija za metu i njihovog povezivanja s terorizmom”.

Na svečanosti promocije diplomanta Zaračne akademije u julu 2016. godine, na kojoj je prisustvovao i Sisi, egipatski vojni avioni su izveli simulaciju zračnog napada na “položaje terorista”, uključujući i bombardiranje makete džamije koja je navodno pripadala teroristima.

U vježbi je učestvovalo nekoliko različitih vrsta helikoptera, pored padobranskih jedinica.

Mjesec prije masakra na džamije u novozelandskom gradu Christchurch, Sisi je u govoru na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti pozvao Evropljane da nadziru džamije na Zapadu, podstičući ih da “obrate pažnju na ono o čemu se govori u bogomoljama”.

Ovakve izjave i prisustvo na svečanosti naveli su pojedine da slučaj povežu s dešavanjima u džamijama Rabaa Al-Adawiya i Al-Fath u Kairu nakon vojnog udara koji je Sisi izveo 2013. godine.

Džamija Rabaa Al-Adawiya zatvorena je već skoro šest godina, još od razbijanja demonstracija koje su organizirale pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija na Trgu Rabaa Al-Adawiya te svih dešavanja koja su to pratila, poput upada u džamiju i paljenja nekih njenih dijelova dok su se u njoj nalazili ranjenici.

Džamija ‘Fattah’ u pustinji

Ista situacija se desila i s džamijom Al-Fath na Ramsesovom trgu, koja spada među najpoznatije egipatske džamije, a zatvorena je više od petnaest mjeseci.

Međutim, za Sisija sve džamije nemaju jednaku vrijednost.

Dok era njegove vladavine svjedoči nezapamćenom odnosu prema džamijama, koje se pale i ruše, egipatski predsjednik je nedavno otvorio džamiju Al Fattah Al Alim, odabravši za nju Božije ime “Fattah”, a svima je jasno zašto baš to ime.

Pojedini su ovakav potez protumačili kao poruku da džamije trebaju pratiti njegovu viziju vjerskog diskursa, prema kojem bi se vjernici trebali spremati na put kako bi obavili molitvu, budući da je džamiju izgradio u samoj pustinji, gdje je vrlo mali broj vjernika, dok se džamije u naseljima ruše.

Izvor: Al Jazeera