Deseci civilnih žrtava u napadu na Mosul

Većina žrtava napada su žene i djeca (Al Jazeera)

Deseci civila stradali su u napadu aviona međunarodne koalicije, koja pruža podršku iračkoj vojsci, na stambenu zgradu i obližnje kuće u zapadnom dijelu Mosula.

U međuvremenu, snage lojalne Iračkoj vladi drugi dan zaredom vode operacije kako bi preuzele taj dio grada iz ruku grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Agencija Amaq, medijski ogranak ISIL-a, objavila je fotografije koje navodno prikazuju posljedice američkog zračnog napada na stambene zgrade i trgovine, dodajući da je u napadu poginulo 49 osoba, većinom žene i djece, te da je 78 ljudi ranjeno.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om i Iračka vlada nisu komentirali ove navode. Ovaj napad se smatra najkrvavijim od početka ofanzive za preuzimanje Mosula u oktobru prošle godine.

Napad je prouzrokovao velika razaranja stambene četvrti

Bitka za Mosul

Iračke snage su prethodnih mjeseci protjerale ISIL iz istočnih dijelova grada.

Analitičari ističu da bi protjerivanjem iz Mosula grupa ISIL prestala biti značajna vojna sila u Iraku.

“Kada se završe operacije u pokrajini Nineva, moći ćemo reći da je uništeno 80 posto vojnih kapaciteta grupe ISIL. Tek tada će iračka vojska preći na taktiku antiterorističkih operacija. Trenutno se radi o standardnim vojnim operacijama”, kazao je Said el-Giashi, vojni analitičar za Al Jazeeru.

Iračke snage su okružile zapadni dio Mosula, ali na tom području se nalazi i blizu 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage uz podršku američkih protjerale iz istočnog dijela grada u prvoj fazi ofanzive koja je završena prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

ISIL je zauzeo Mosul u junu 2014. godine. Zapadni dio grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mjesta podrške njihovim borcima.

Očekuje se da će borba za zapadni dio biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

Izvor: Al Jazeera i agencije