Oglasi

Demonstranti zapalili iranski konzulat u Iraku

Stanovnici Basre kažu da su izašli na ulice da protestuju zbog korupcije i zloupotreba, koje su dovele do kolapsa infrastrukture i nestašice struje i vode za piće.
Mnogi stanovnici Basre krive političke partije koje uživaju podršku Irana za miješanje u iračku politiku i smatraju ih odgovornim za loše stanje u graduEPA

Irački demonstranti zapalili su iranski konzulat u Basri na jugu Iraka.

Incident se dogodio na protestu protiv korupcije u Basri, a od ponedeljka je na protestima poginulo najmanje 10 osoba.

Pre nego što su uleteli u iranski konzulat, demonstranti su vikali "Napolje Iran!", a spaljena je i iranska zastava.

Mnogi stanovnici Basre krive političke partije koje uživaju podršku Irana za mešanje u iračku politiku i smatraju ih odgovornim za loše stanje u gradu.

Pored Basre, protesti su održani i u nekoliko drugih gradova, navodi AP.

Nakon paljenja konzulata, Iran je negirao izveštaje da su njegovi državljani zamoljeni da napuste Basru.

Policijski sat

U izjavi za novinsku agenciju Fars, portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Bahram Ghassemi rekao je da iranskim državljanima nije rečeno da napuste Basru.

Predstavnici iračkih bezbednosnih snaga proglasili su policijski čas u Basri, upozoravajući da će uhapsiti svakoga koga zateknu na ulici.

Stanovnici Basre kažu da su izašli na ulice da protestuju zbog korupcije i zloupotreba, koje su dovele do kolapsa infrastrukture, što ih je ostavilo bez struje i vode za piće po letnjim vrućinama.

Prema rečima Marwana Kabalana iz Instituta u Dohi, protesti pokazuju sve veće nezadovoljstvo iranskim uticajem u Iraku.

"Oni koji vode zemlju poslednjih petnaest godina zapravo su iranski saveznici", rekao je Kabalan Al Jazeeri.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.