Demonstranti u Beogradu organizovali blokadu RTS-a

Branislav Lečić je poručio da narod koji se okupio predstavlja narodni parlament (Tanjug)

Protest “Jedan od pet miliona”, koji je i ove subote održan u Beogradu, okončan je jednočasovnom blokadom Radio televizije Srbije.

Učesnici protesta okružili su zgradu RTS-a u Beogradu u znak “upozorenja” i pod parolom “Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas”, izveli emitovanje “Dnevnika sobodne Srbije”, obavestivši okupljene da se prostestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 gradjana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom.

Tokom “Dnevnika Slobodne Srbije” emitovane su vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahetvu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, koji je optužen za seksualno zlostavljanje žena u toj opštini, još nije podneo ostavku.

Ispred zgrade RTS-a okupljenima se obratila Vesna Lakićević, zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu premeštena na niže plaćeno radno mesto, a koja je u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom.

Pre toga, demonstranti su se kao i svake subote najpre okupili na platou ispred Filozoskog fakulteta u Beogradu, gde im se obratio publicista Vladimir Dimitrijević, koji je rekao da je od 9. marta 1991. godine pa nadalje učestvovao na svim protestima i da više niko nema pravo na greške.

Okupljeni građani su zatim pošli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do Terazijske česme, gde im se obratio glumac Branislav Lečić, koji je i pre 28 godina sa istog mesta pozivao na promene u Srbiji, nakon prvih velikih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića 9. marta 1991. godine.

Lečić je najavio veliki protest u maju, kada će u Beograd doći gradjani iz cele Srbije, i pozvao na okupljanje i 12. marta, na godišnjicu smrti premijera Zorana Đinđića, kao i da građani poruče da će se boriti za državu dostojnu svih građana.

‘Nema slobode bez građanske svijesti’

“Evo nas ponovo na česmi, moglo bi se slobodno reći da ako sam čovek treba da pustim suzu, jer evo 28 godina pričam iste stvari kao onda kada sam ovde bio prvi put. Dvadeset osam godina je jedan život, a obzirom da sam ja buntovnik i uličar, svako slobodno može da kaže da govorim po trgovima i ceo život pokušavam da dam do znanja da bez slobode nema života”, rekao je Lečić.

On je kazao da se 1991. godine u martu okupilo 300.000 gradjana iz cele Srbije i da im je “na noge” došla Vlada i patrijarh i predsednik vlade i mnoge javne ličnosti, jer su shvatili da se dešava nešto vrlo važno, da je probuđena u Srbiji građanska svest bez koje nema slobode.

On je kazao da svaka vlast manje ili više dolazi u situaciju da bude korumpirana ako nema četvrtog stuba društva – demokratskog javnog mnjenja, građanske svesti.

“A to smo mi”, kazao je Lečić.

On je naveo da su i 1991. godine tražili da RTS otvori vrata za suprotno mišljenje, drugačije, a ne samo za one koji “pevaju jednu te istu pesmu, po nalogu vodje”.

“Sada imamo situaciju da se bastilja razmnožila. Imamo i druge nacionalne frekvencije koje ništa ne rade, nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti. To su naše televizije, pa gde smo mi na tim televizijama”, kazao je Lečić.

On je naveo da narod koji se okupio predstavlja narodni parlament i da svaka institucija mora da obrati pažnju na svoj narod koji nije zalud izašao na ulice.

“Imamo pravo da kažemo svoje mišljenje i svaki nacionalni medij mora to da prenese, da se čuje zašto narod izlazi na ulicu i šta se ovde govori”, kazao je Lečić.

‘Građani se ne plaše Vučića’

On je kazao da se građani koji šetaju ne plaše Vučića i poručio mu da se skloni sa istorijske scene.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Požarevac, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Izvor: Agencije