Demonstranti traže da Britanija izvrši pritisak na Kinu

Kinesko-britanska deklaracija potpisana je 1984. i definiše budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast (EPA)

Hongkonški policajci koristili su u nedjelju vodene topove i suzavac kako bi rastjerali demonstrante koji su na njih bacali “molotovljeve koktele” i cigle nedaleko zgrade parlamenta i ureda administracije, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Neki su demonstranti bacali cigle na policajce ispred baze kineske vojske koja se nalazi u blizini te srušili i zapalili crveni transparent na kojem se slavi 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine.

Vodeni top ispaljivao je plave mlazove vode koje se koristi kako bi se demonstrante poslije moglo identificirati.

Jedan top bio je pogođen “molotovljevim koktelom”, pa se zapalio.

Protest ispred britanskog konzulata

Uprkos zabrani okupljanja, hiljade aktivista i danas učestvovalo je u protestnoj šetnji u organizaciji Civilnog fronta za ljudska prava, tvrdeći kako se nastavljaju zalagati za političke reforme.

Učesnici protesta u Hong Kongu okupili su se ispred britanskog konzulata gdje su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obaveze prema zagarantovanim slobodama te kineske teritorije, prenosi Tanjug.

Demonstranti traže da Velika Britanija preduzme mjere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju.

Kinesko-britanska deklaracija potpisana je 1984. i definiše budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. po formuli “jedna zemlja, dva sistema” koja garantuje slobode koje nemaju građani Kine.

Kina optužuje strane sile

Kina tvrdi da je Hong Kong sada njeno unutrašnje pitanje, da poštuje načelo “jedna zemlja, dva sistema” i da se ne miješa u njegova unutrašnja pitanja.

Kineski zvaničnici optužili su strane sile, posebno Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, da su podsticale nemire i upozorile ih da se ne miješaju u unutrašnje poslove Kine.

Velika Britanija, s druge strane, smatra da kao supotpisnica ima pravnu odgovornost da osigura da se Kina pridržava deklaracije iz 1984.

Nije, međutim, jasno šta Velika Britanija može da učini s obzirom da se nakon izlaska iz Evropske unije nada jačoj trgovinskoj saradnji s Kinom koja je 1997. postala druga svjetska ekonomija, prenosi Hina.

Protesti u Hong Kongu počeli su u junu zbog spornog zakonskog nacrta o izručenju osumnjičenih Kini radi suđenja, a gdje, kako smatraju protivnici tog zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Prijedlog zakona je u međuvremenu povučen, ali su se protesti nastavili i prošireni zahtjevima za većom demokratijom.

Izvor: Agencije