Demonstranti protiv Katara u New Yorku bili su plaćeni

Katar je od juna 2017. godine pod blokadom Saudijske Arabije, UAE-e, Bahreina i Egipta (Reuters)

Ljudi su bili plaćeni da demonstriraju protiv Katara u “lažnom protestu” ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, sudeći prema tekstu koji je objavljen u Independentu.

Novinari britanskog dnevnika razgovarali su sa ženom koja je rekla da ju je privukao oglas na Facebooku, u kojem su zainteresirani pozvani da učestvuju u protestu na Manhattanu u septembru prošle godine.

U oglasu nije navedeno da su protesti usmjereni protiv Katara, a kada je došla pred zgradu UN-a, dobila je 100 dolara i protestne rekvizite.

Kada je shvatila prirodu protesta, žena, koja je tražila da ostane anonimna, vratila je novac i opremu.

Plaćeni protesti na dan posjete Al Thanija

Independent je naveo da je dobio i poruke koje je preko Facebooka slao organizator protesta, pod imenom Nezha Tagmouti.

“Organiziram događaj koji ima za cilj promociju mira u svijetu… Potrebno mi je mnogo ljudi, koji će samo slušati govor, aplaudirati i nositi zastave država svijeta. Dodatne osobe će biti plaćene 100 dolara”, piše u dijelu poruke.

Britanski list tvrdi da se na stranici Nazhe Tagmouti na Facebooku nalazio i poziv na proteste protiv Katara u Londonu prošlog ljeta, čiji se termin podudarao s posjetom katarskog emira Sheikha Tamima bih Hamada Al Thanija britanskoj prijestolnici.

Al Jazeera nije uspjela doći do potvrde ovih navoda, pošto sporne stranice na Facebooku i Instagramu od objave u Independentu nisu u funkciji.

Nije jasno za koga je Tagmouti radila i ko je sponzorirao okupljanja, dok su mediji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije izvještavali o malim antikatarskim protestima.

Okupljanja u Londonu i Hamburgu

Prema nekim navodima, na okupljanju u Londonu u julu 2018. godine, ali i Hamburgu nešto ranije, koji su pokrivale novine The National iz Emirata, zabilježeni su slični slučajevi isplata.

Katar je od junu 2017. godine suočen s kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom od Saudijske Arabije, Bahreina, UAE-a i Egipta.

Ove četiri zemlje prekimule su odnose s Dohom, koju optužuju za podršku terorizmu i opozicionim grupama koje su zabranile, što Katar odlučno negira.

Izvor: Al Jazeera