Demokrate u ‘superutorak’ nastavljaju izbore za protivkandidata Trumpu

U utrci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti Donaldu Trumpu na izborima 3. novembra ostalo je petero političara (Al Jazeera)

Ko ima najveće izglede da postane predsjednički kandidat američke Demokratske stranke moglo bi biti jasnije poslije unutarstranačkih izbora u 14 saveznih država u “superutorak”.

U utrci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na izborima 3. novembra ostalo je petero političara – bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden (77), senator iz Vermonta Bernie Sanders (78), milijarder Michael Bloomberg (78), senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren (70) i kongresmenka Tulsi Gabbard (38), prenosi Beta.

Nakon Bidenove uvjerljive pobjede na izborima u Južnoj Karolini u subotu iz utrke se u nedjelju iznenada povukao bivši gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg (37), a u ponedeljak i senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar (59).

Biden ili Sanders

Oboje su najavili podršku Bidenu u nastavku utrke.

Demokrate će u utorak glasati u 14 saveznih država: Kaliforniji, Utahu, Coloradu, Oklahomi, Texasu, Minnesoti, Arkansasu, Tennesseeju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Virginiji, Massachusettsu, Vermontu i Maineu te američkoj teritoriji Američka Samoa.

Važnost “superutorka” jest u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 posto) delegata, koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milwaukeeju, odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Na dosad održanim unutarstranačkim izborima u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini birano je 155 delegata.

Prema podacima AP-a, u vodstvu je Sanders, s 58 osvojenih delegata, iza njega je Biden (50), slijede Buttigieg (26), Warren (osam) i Klobuchar (sedam).

“Superutorak” bi trebao pružiti jasniju sliku o snazi i šansama kandidata za dobijanje nominacije.

Vjetar u leđa Bidenu pred “superutorak” dala je uvjerljiva pobjeda u Južnoj Karolini, zahvaljujući kojoj je ponovo postao glavni kandidat stranačkog establišmenta i umjerenih demokrata.

Predstavnici establišmenta Demokratske stranke otvoreno istupaju protiv Sandersa, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu i poznat je po kritiziranju nejednakosti i neoliberalizma.

Trump nema ozbiljnog rivala

“Superutorak” je važan i zbog toga što u borbu za glasove ulazi bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

On nije učestvovao na izborima u prve četiri države jer je u trku ušao kasno, krajem novembra.

Unutarstranački izbori za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima počeli su 3. februara i trajat će do 6. juna.

“Superutorak” je danas i u Trumpovoj Republikanskoj stranci, koja, također, formalno održava unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata.

Međutim, oni se ne smatraju relevantnima jer aktuelni predsjednik SAD-a nema ozbiljne rivale te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Charlotteu od 24. do 27. augusta.

Izvor:  Agencije