Oglasi

Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, a zatim im je izrečena zabrana ulaska u Hrvatsku.
Srbija, Vojska, Vojska SrbijePripadnici Vojske Srbije, ističu sugovornici Al Jazeere, sve učestalije na vlastiti zahtjev napuštaju službu što stvara problem popunjenostiEPA - Arhiva

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine zapovjednici sa vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na srbijansko Ministarstvo odbrane.

Delegacija je putovala na obilježavanje "jasenovačkih novomučenika" i bila je najavljena.

Policija: Delegacija nije bila najavljena

Direktor policije Hrvatske Nikola Milina izjavio je kako dolazak delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju.

'Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku. Temeljem Zakona o nadzoru državne granice, njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu', rekao je Milina novinarima u Zagrebu.

Ponovio je kako delegaciji Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku, jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena, a postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi, prenosi Hina.

Na granici na prelazu Batrovci - Bajakovo delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu odbrane Srbije, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu unijeti.

Nisu mogli ući ni u civilu

Članovi delegacije bili su spremni ostaviti unioforme i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleskandar Vučić nije želio posebno komentirati hrvatsku politiku i odnos prema Srbima povodom zabrane ulaska predstavnicima Vojske Srbije u Hrvatsku.

Istakao je da je važno da "onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, poštujemo i tuđe", prenosi Tanjug.

"Ja razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu. Bolje da ne komentarišem izjave koje sam čuo u Poljskoj. Postojala su samo dva nacistička režima u Evropi. Ponosan sam na borbu srpkog naroda", istakao je Vučić.

Memorijalni centar u RS-u

Kaže kako se u ovakvim incidentima vidi zašto Srbija namjerava podići memorijalni centar u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, "i to će nas motivisati da brže radimo".

"Bolje da mi radimo svoje... Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će da izgleda memorijalni centar u Gradini. Mi moramo da brinemo o tome, da nam niko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama."

"Da bi to moglo da se desi, to ćemo da uradimo na prostoru RS-a", rekao je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.