Delegacije EU-a i OSCE-a u BiH osudile napad na novinare

U četvrtak grupa bivših boraca koji su protestovali u Sarajevu fizički je napala fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans (Ivan Šebalj / Faktor.ba)

Delegacije Evropske unije i OSCE-a u BiH osudile su fizički napad na fotoreportere Klixa i Al Jazeere Balkans tokom protesta demobilisanih boraca Federacije BiH u četvrtak u centru Sarajeva i današnje telefonske prijetnje novinarima sarajevskog portala.

“Novinarima mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao u potpunoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Napadi na medije, kao i u ovom slučaju, predstavljaju kršenja prava novinara jer je njihova sigurnost preduslov za slobodu govora i slobodu medija”, saopćili su iz Delegacije EU-a u BiH.

Ističu da su sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara prioriteti za Evropsku uniju i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni aspekt procesa EU integracija zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

“Pomno pratimo ova pitanja u ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji. U ostvarivanju ovih prioritetnih ciljeva, očekujemo punu podršku onih koji obavljaju odgovorne funkcije”, poručili su iz Delegacije EU-a.

Napad na slobodu govora i izražavanja

Nepoznata muška osoba, naime, jutros je telefonom pozvala redakciju Klix.ba i uz psovke i uvrede iznijela niz ozbiljnih prijetnji da će im se na ulici kidati glave”.

Dan ranije grupa bivših boraca koji su protestovali u Sarajevu fizički je napala fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans.

Prilikom fotografisanja jučerašnjeg događaja koji je paralizirao glavni grad Bosne i Hercegovine, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera portala Klix.ba Kemala Softića i bez razloga fizički ga napalo nanijevši mu tjelesne povrede.

Nakon intervencije Mirsada Bukvića, kolege s Al Jazeere koji je pomogao kolegi,a potom također napadnut, fotoreporter je odveden na sigurno nakon čega je prevezen u Dom zdravlja radi zbrinjavanja povreda.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osuđuje fizički napad na novinare portala Klix.ba i Al Jazeera Balkans tokom protesta demobilisanih boraca, kao i verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix.ba”, poručeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kako kažu, svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu govora i izražavanja.

“Organi vlasti imaju obavezu da osiguraju da novinari rade u sigurnim radnim uslovima i da počinioci ovih napada budu procesuirani”, navode iz Misije OSCE-a u BiH.

Izvor: Agencije