Oglasi

Davor Dragičević opoziciji: Zaštitite narod!

Dragičević je pozvao opoziciju da na sutrašnjim protestima pokaže da je spremna braniti ljude koji su joj dali glas.
Tijelo Davida Dragičevića je ekshumirano ranije ove sedmice s groblja u Banjoj LuciAnadolija - arhiva

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, obratio se javnosti pozivajući opoziciju iz Narodne skupštine bh. entitita Republike Srpske da stane uz narod i zaštiti ga od "samovolje vlasti, koja svakodnevno zabranjuje kretanje".

Ponovio je da Tužilaštvo RS-a "ne radi na rješavanju organizovanog ubistva Davida Dragičevića", a da je Narodna skupština "privatna firma Milorada Dodika, Dragana Lukača i ostalih, a ne narodna institucija".

"Vidjeli ste materijale, čuli ste inspektora Miloša Bandića. Možete li zamisliti šta je moje dijete proživljavalo šest dana i šest noći u njihovim kandžama, do tih institucija? Svi iz opozicije koji su bili na trgu prekršili su sva obećanja. Nijedan častan i pošten čovjek ne može uraditi ništa u NSRS-u i ne treba niti jednog momenta sjediti u klupama s ubicama Davida Dragičevića i drugih", rekao je Dragičević, prenose bh. mediji.

Izrazio je ogorčenost zbog zabrane šetnje ulicama grada grupi "Slobodni građani Banjaluke" i pozvao opoziciju da stane na čelo, u sredinu i na kraj kolone sutra, iako je skup zabranjen, i pokažu da su spremni svojim životima braniti narod koji im je dao glas i povjerenje.

"Sjedeći u skupštinama dajete im legitimitet, vodeći djecu u školu dajete im legitimitet, radeći u njihovim firmama dajete im legitimitet. Opozicijo, dajete im legitimitet da i dalje ubijaju. Nikada nije bila gora situacija. Kakav konsenzus pravite za srpski ili bilo koji drugi narod? Pravite konsenzus za zločince i ubice", naglasio je.

'Neće me živog uhvatiti'

Poručio je da će se vratiti, ali ne da bi išao u zatvor i da bi ga ubili nego će to učiniti na svoj način. 

"Neće me živog uhvatiti. Boriću se za istinu i pravdu do kraja života", istakao je.

Građanima je rekao da se moraju probuditi jer im neće dati udisati zrak te se zahvalio svima koji su i dalje uz njega. Porodici Memić poručio je da je mislima uz njih na najteži dan, kad se navršavaju tri godine od stradanja njihovog sina Dženana.

Pripadnici grupe "Pravda za Davida" već više od 300 dana protestuju u Banjoj Luci tražeći okončanje istrage o smrti 21-godišnjeg mladića, koji je pronađen mrtav u martu prošle godine.

Policija je pripadnicima grupe zabranila okupljanje na centralnom banjalučkom trgu, ali oni su nakon toga nastavili dolaziti pred pravoslavnu sabornu crkvu, gdje i sada svake večeri pale svijeće i time podsjećaju na Davidovu smrt.

Davor Dragičević posljednji je put viđen 30. decembra na protestima grupe "Pravda za Davida", kad mu se izgubio trag. Otad se nekoliko puta oglasio posredstvom društvenih mreža.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.