Danci i Francuzi u finalu rukometnog EP-a

Muške rukometne reprezentacije Danske i Francuske finalisti su ovogodišnjeg Evropskog prvenstva.

Francuzi su u petak navečer eliminirali Španiju sa 30:27 (12:14), dok je nešto kasnije domaćin EP-a Danska nadigrala Hrvatsku rezultatom 29:27 (13:15).

Aktuelni olimpijski pobjednici iz Francuske nadigrali su svjetske prvake u utakmici punoj preokreta. Francuska je sjajno otvorila dvoboj i vrlo brzo povela s pet pogodaka prednosti (7:2). Tu razliku održavala je do sredine prvog poluvremena kada je bilo 11:6. No, Španci su uzvratili sjajnom serijom od 8:1 kojom su do odmora oni otišli na dva gola prednosti (14:12).

Početkom nastavka Francuzi su vrlo brzo stigli protivnike, a potom se u 37. minuti desio možda i ključni trenutak dvoboja.

Pri vodstvu Francuza 18:17 Španci su imali dva igrača više i sedmerac, ali umjesto da preuzmu vodstvo, oni su promašili sedmerac, a zatim i primili pogodak iz kontranapada. Ubrzo su Francuzi stigli i do tri gola prednosti (20-17), pa iako se Španija uspjeli vratiti i poravnati na 21:21, inicijativa je do kraja utakmice bila na strani „Trikolora“.

Greške u napadu

Posljednje izjednačenje bilo je 25:25 u 53. minuti, tada su Španci zaredali s greškama u napadu, te su Francuzi uspjeli stvoriti odlučujuću prednost otišavši na 29:26.

Luc Abalo s osam i Valentin Porte sa sedam golova predvodili su Francusku, dok je Joan Canellas sa 10 pogodaka bio najbolji kod Španije.

Kasnije je Danska, u Herningu pobijedila Hrvatsku kojoj je ovo šesto EP u kojem je stigla do polufinala, no samo je dva puta igrala za zlato.

Marko Kopljar i Zlatko Horvat postigli su po šest golova za Hrvatsku, dok je Anders Eggert Magnussen s osam pogodaka predvodio Dansku.

Hrvatska će tako u nedjelju od 15 sati igrati za bronzanu medalju protiv Španije, dok će u finalu također u nedjelju od 17.30 sati igrati Danska i Francuska.

Izvor: Agencije