Danas počinje vježba ‘Srbija 2018’

Na stranici NATO-a najavljeno je da će ceremoniji prisustvovati i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg (Arhiva)

U Mladenovcu u ponedjeljak počinje međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija “Srbija 2018”.

Ceremoniji otvaranja vježbe prisustvovat će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na stranici NATO-a najavljeno je da će ceremoniji prisustvovati i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji je u subotu doputovao u trodnevnu posjetu Srbiji.

Stoltenberg i Vučić također će razgovarati i o tome kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO-a, u kojim područjima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane Srbije i regije.

Civilna terenska vježba

Vježbu organiziraju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije – Sektor za vanredne situacije, i Euroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a.

Vježba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopćenju MUP-a Srbije.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vježbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvježbavat će širok spektar operacija uklanjanja posljedica vanrednih situacija.

Stoltenberg i u Zagrebu

U međuvremenu će se Stoltenberg, u Zagrebu, sastati s predstavnicima hrvatskog političkog vrha.

Za početak je najavljen susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, potom s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Tokom službene posjete Hrvatskoj, generalni sekretar NATO-a će razgovarati i s hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem.

Izvor: Agencije