Dan zastave Albanije neradni na Kosovu

Dan zastave Albanije obilježava se kao sjećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Dekalaracija o nezavisnosti albanske države (Arhiva)

Odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj proglasio je praznik Dan zastave Albanije, 28. novembar, kao neradni dan na Kosovu.

“Donio sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrijednosti albanske nacionalne tradicije”, napisao je on na svom Facebook profilu.

Kaže da je takvu odluku donio motiviian historijskim, tradicionalnim i političkim razlozima, prenosi Tanjug.

Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji je kandidat za novog premijera Kosova, saopćio je ranije da će se tog dana u Tirani organizirati “Marš za jedinstvo”.

Iz Pokreta je tada saopćeno da “Marš za jedinstvo” nema za cilj najavljivanje zahtjeva za nacionalno ujedinjenje, već je usmjeren na zahteve za ekonomske i političke promjene.

Samoopredjeljenje: Ovo je životni projekat

“Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sjećamo na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali, Albanija danas nije uspješna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i politicke promjene, na veću bezbjednost i na društveni napredak”, saopćeno je iz Samoopredjeljenja.

Navljeno je da će “Marš za jedinstvo” krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jashariju.

Ova datum, 28. novembar, obilježava se kao Dan zastave Albanije, sjećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Dekalaracija o nezavisnosti albanske države.

Izvor: Agencije