Oglasi

Daimler reže troškove zbog gubitaka

Daimler je zbog skandala 'dieselgate' i troškova zamjene Takata zračnih jastuka pretrpio gubitak od 1,56 milijardi eura u drugom kvartalu.
Daimler je smanjio prodajne projekcije za automobile marke Mercedes-BenzEPA

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler najavio je da će intenzivirati napore za smanjenje troškova.

Takva najava je uslijedila nakon Daimlerovih pravnih nedaća povezanih sa skandalom "dieselgate" i troškova zamjene Takata zračnih jastuka zbog kojih je kompanija pretrpjela gubitak od 1,56 milijardi eura u drugom kvartalu, prenosi Tanjug.

Smanjenje prodaje

Kompanija je smanjila prodajne projekcije za automobile marke Mercedes-Benz i saopćila da su jednokratni troškovi u visini od 4,2 milijarde eura umanjili njenu zaradu, prouzrokujući operativni gubitak na nivou cijele grupacije u poređenju sa 2,6 milijardi eura profita u drugom kvartalu prošle godine.

Kao posljedica toga, Daimler će smanjiti troškove, ali nisu iznijeti dodatni detalji o tome, prenosi agencija Reuters.

I rivalska kompanija Aston Martin najavila je rezanje troškova, a njene akcije su se sunovratile nakon što je oborila procjenu operativnog profita zbog usporavanja tražnje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.