Dačić: Uskoro Zajednica srpskih opština

Dačić: Dijalog je statusno neutralan i to znači da Srbija nije promenila stav o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova (EPA)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak navečer da će nakon izbora na Kosovu biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), čime će kosovski Srbi dobiti legitimno zajedničko rukovodstvo, prenosi agencija Tanjug.

Kosovska Centralna izborna komisija je u međuvremenu u srijedu odlučila izbore ponoviti na tri biračka mjesta u Zvečanu 1. decembra, kada će biti održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu, rekao je Tanjugu član CIK-a Nenad Rikalo.

Dačić je novinarima poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu kazao da ZSO neće biti nalik na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, ali da su kompetencije općina poznate i da će nju činiti deset općina.

Potrebno međunarodno prisustvo

Šef Vlade Srbije je rekao da će biti konstituirane jednice policije, suda i Tužilaštva, koje će odgovarati etničkoj strukturi stanovništva na tom prostoru.

„Dijalog je statusno neutralan i to znači da Srbija nije promenila stav o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Spremni smo za dijalog o normalizaciji odnosa i rešavanje otvorenih i spornih pitanja koja su od interesa za život građana“, rekao je Dačić i dodao da je zbog mnoštva preostalih problema i dalje potrebno međunarodno prisustvo na Kosovu.

„Smatramo da Priština nije ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma“, kazao je on, ocijenivši da je to „verovatno posledica nekih prošlih navika“.

Premijer Srbije je rekao kako se očekuje nastavak dijaloga u Briselu i pozvao Prištinu i međunarodnu zajednicu da osigura sve uslove za održavanje drugog kruga izbora.

Žalbe političkih subjekata

Kosovski CIK u srijedu je odlučio da izbori na tri biračka mjesta u Zvečanu budu ponovljeni 1. decembra, kada će biti održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu.

Komisija je donijela odluku po zahtjevu Komisije za žalbe, koja je primila žalbu političkih subjekata na rezultate glasanja.

Na lokalnim izborima održanim 3. novembra u Zvečanu pobijedio je Vučina Janković iz Građanske inicijative Srpska sa osvojenih 480 glasova ili 57,55 posto, a drugi je bio Nebojša Vlajić iz SDP-a Olivera Ivanovića, koji je dobio 354 glasa ili 42,45 posto.

Komisija za žalbe, zbog sumnji u nepravilnosti i žalbi političkih subjekata, uputila je zahtjev CIK-u da ponovo prebroji glasove i na 12 biračkih mjesta u općini Klina.

Izvor: Agencije