Dačić: Srbija je za dijalog s Prištinom, bez ucjena

Ivica Dačić, Srbija
Dačić vergla pjesmu koje smo se devedesetih naslušali (Screenshot / YouTube)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić izjavio je danas kako “Beograd želi dogovor i trajno rešenje za pitanje odnosa s Prištinom, ali da će uvek biti za dijalog i neće nikoga ucenjivati kao što to radi Priština”.

Nakon susreta s talijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Angelinom Alfanom Dačić je rekao da “Beograd neće prekidati dijalog čak i ako bude nezadovoljan”.

“Ne želimo nikoga da provociramo i želimo da doprinosimo regionalnom miru i stabilnosti”, poručio je Dačić.

Ranije je Dačić govorio i na temu formiranja vojske Kosova, ocijenivši kako “takva namera vlasti u Prištini predstavlja pretnju ne samo za Srbe na Kosovu nego i za stabilnost čitavog regiona”.

Po njegovim riječima, Priština bi mogla izgubiti bilo kakvu podršku ako ide na taj potez.

“To je velika diplomatska pobeda za Srbiju”, ocijenio je Dačić.

Srbija za dijalog

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije konstatirao je jučer, razmatrajući situaciju u regiji, kako je “Srbija stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na njenoj teritoriji”.

Sjednica tog tijela sazvana je, kako je istaknuto u priopćenju, “posle najnovijih inicijativa i zahteva Albanaca za prekidom briselskog dijaloga i formiranjem tzv. vojske Kosova”.

Izražena je zabrinutost zbog, kako je rečeno, “zaoštravanja retorike koje je primetno u delovanju prištinskih organa vlasti”.

“Posebno su zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zahtev za formiranjem vojske Kosova. Republika Srbija snažno i nedvosmisleno zahteva nastavak dijaloga u Briselu, poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma”, navodi se u priopćenju.

Po tom dokumentu, “Savet je obavezao organe Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba”.

Izvor: Agencije