Dačić: Ne poznaje EU srpski narod i inat

Ivica Dačić: Formiranje oružanih snaga Kosova je u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a (Arhiva)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija zarad članstva u EU neće zaboraviti na Kosovo.

“Nismo mi deca kojoj će dati lizalicu, zato što su nam rekli ”bićete članica EU” i mi ćemo zaboraviti Kosovo. Oni ne poznaju srpski narod, koji iz inata na to neće pristati”, rekao je šef srpske diplomatije novinarima.

Upitan na Konferenciji o medijiaciji, koja je posvećena rešavanju konflikata na miran način, da li je Srbija ove godine bliža kosovskom rešenju, Dačić je odgovorio da na to pitanje ne može precizno da odgovori, ali je naglasio da će Srbija nastaviti da brani svoje državne interese.

Zalaganje za kompromise

“Kada neko danas kaže – da bi Srbija imala EU put, mora da reši odnose sa Prištinom. Da li se to odnosi i na Prištinu? Da li neko kaže i Prištini -‘ako želite EU put morate da rešite odnose sa Beogradom? Oni verovatno misle Priština nema šta više da razgovara, a mi treba da prihvatimo nezavisnost Kosova. To je pristup, koji neće dati nikakve rezultate”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao i da Beograd neće odustati od daljih napora da dijalogom dođe do rešenja sa Prištinom, jer se zalaže za kompromise, ali ne i za one koji bi značili poništavanje srpskog nacionalnog i državnog bića i suštine.

Izvor: Al jazeera