Da li je publika Roland Garrosa najgora na svijetu?

Ove sezone "crna ovca" Roland Garrosa Stanislas Wawrinka već je izviždan prije meča sa Gilles Simonom (EPA)

Postoji samo jedna kategorija navijača koja je gora od Francuza, to su Parižani, rečenica je koju je 2009. godine izgovorio Toni Nadal, stric španskog teniskog šampiona Rafaela Nadala, a za koju francuski mediji danas pokušavaju da ustanove da li je uopšte i koliko tačna.

Povremeno nedisciplinovana, čak nesportska, povremeno nezaiteresovana, publika Roland Garrosa nikada nije bila toliko kritikovana koliko ove godine, navodi televizija France TV u prilogu pod naslovom “Roland Garros: Zašto je publika tako zla?”, prenosi Tanjug.

Zviždanje, tuče na tribinama, odsustvo podrške ili prazna sjedišta tokom polufinalnih mečeva – od početka turnira, pariška publika ne prestaje da izaziva kontroverzu.

Za dvojicu francuskih tenisera, Juliena Benneteaua i Henrija Leconta, nema dvojbe: to ponašanje je “skandalozno”, “prava sramota”.

Kada nekom od tenisera zapadne da igra protiv nekog od lokalnih igrača, bolje mu je da se dobro psihički pripremi, komentariše France TV.

Svaki gest nervoze odmah se tumači kao izraz neprijateljstva i izaziva bijes publike.

Čak je i Amerikanac John Isner, koji važi za uzora po pitanju fair-playa, uspeo da 2012. na Chatrieru prizove “munje” Parižana.

Ove sezone, “crna ovca” Roland Garrosa je Stanislas Wawrinka. Već izviždan prije meča sa Gilles Simonom, Švicarac je ponovo u petak bio na meti lokalne netrpeljivosti na centralnom terenu nakon pobjede nad Joem Wilfriedom Tsongom.

Za vrijeme meča, neko se glasno podsmjehnuo Stanu zbog dresa: “Joe, nemoj da zaboraviš da igra u pidžami!”.

‘To je sramota’

“Nevjerovatno je šta se dešava. Francuska publika koja zviždi Wawrinki, to je sramota! Sramota! Žao mi je, ali publika na Chatrieru je nesposobna da prepozna snagu šampiona. Nakon meča koji je odigrao, to je skandal”, komentarisao je Benneteau.

“Jedan dio publike ne umije da prepozna Wawrinkinu fantastičnu pobjedu. Počeli su da mu zvižde iako ništa nikom nije učinio. Tip nas je pobijedio u Davis kupu jer je jednostavno bio bolji. Nikad nije ništa rekao protiv Francuske, protiv nas, publike ili igrača. Igrao je skoro četiri sata protiv najboljeg francuskog tenisera. Bilo je 15.000 ljudi protiv njega, a on nije rekao nijednu jedinu riječ tokom cijelog meča. Njegovo ponašanje je bilo besprijekorno. Naša publika nema nikakvu sportsku kulturu”, zaključio je on.

“Sram me je, to je sramota”, ističe Leconte, navodeći da publika čak nije podržavala ni Tsongu.

“Probudili su se tek u četvrtom setu i počeli da zvižde Wawrinki, igraču koji je ušao u finale Roland Garrosa! Šta su očekivali, da Stan preda meč?”, ljutio se on u izjavi za francuske medije.             

Izvor: Agencije