Crnogorska policija će ipak osiguravati litije

Prethodno je policija saopštila da više neće osiguravati litije (Reuters)

Crnogorska policija će ipak obezbjeđivati litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prenosi Beta.

No, policija će obezbjeđivati samo one litije koje su na vrijeme i u skladu sa zakonom prijavljene, dogovoreno je na sastanku direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prethodno je policija saopštila da više neće osiguravati litije.

Sastanak sa Veljovićem je održan na insistiranje Mitropolije. On je prvo odbio da se sa njima sastane, ponudivši im da se sretnu sljedeće sedmice, ali je do sastanka ipak došlo.

Oglasile se ambasade SAD-a i Velike Britanije

Sastanak je održan nakon reakcija britanske i američke ambasade koje su pozvale na dijalog. To je prvi put da su se te dvije ambasade oglasile od početka krize nastale nakon usvajanja zakona kojem se protivi SPC i koja zbog toga organizuje litije četvrtkom i nedjeljom, a kojima prisustvuju desetine hiljada građana širom Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske predočen stav da policija ubuduće ne može osiguravati kretanja građana duž magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

To se, kako su kazali, ne odnosi na definisane i prijavljene trase gradskih litija.

“Tehnički detalji u vezi održavanja bezbjednosti na litijama u narednom periodu preciznije će se definisati međusobnim dogovorima i o tome će javnost biti blagovremeno obaviještena”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije