Crnogorska granica i dalje zatvorena prema Srbiji

Premijer Duško Marković rekao je da je Crna Gora postala prva 'corona free' država u Evropi (Reuters)

Institut za javno zdravlje Crne Gore ukinuo je dozvolu ulaska iz pet zemlja, nakon što je u njima pogoršana epidemiološka situacija. Iz Instituta je saopćeno da su sa liste zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru skinuti: Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam. U tim zemljama stopa aktivnih slučajeva korona virsa trenutno je iznad 25 na 100.000 stanovnika.

Na listi zemalja čiji državljani ne mogu ući u Crnu Goru i dalje se nalazi Srbija.

“Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Republikom Srbijom. U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

“U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podataka i otklanjanje svih nedoumica. To je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane”, tvrde iz Instituta.

Kritike iz Srbije

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom je Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, premijerka Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

“Ovakav odnos predsednika crnogorske Vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da, ako negde moraju otići, ne idu tamo gde su nepoželjni”, kazala je Brnabić novinarima u Beogradu.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije “smešan i besmislen čin” te ocijenio kako Crna Gora tim potezom sama sebi nanosi štetu.

“Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć”, navode su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Premijer Duško Marković rekao je krajem prošlog mjeseca da je Crna Gora postala prva slobodna zona u Evropi, u kojoj je zabilježeno 28 dana bez novih slučajeva korona virusa.  

Izvor: Agencije