Crna Gora zatražila izručenje Ristića i Bogićevića

Ristić i Bogićević osumnjičeni su za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine (Interpol.int)

Ministarstvo pravde Srbije danas je dobilo zahtjev Crne Gore za izručenje dvojice državljana Srbije Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića, koje sumnjiči za planiranje terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora u toj državi u oktobru prošle godine.

Zahtjev Crne Gore stigao je i bit će proslijeđen nadležnim sudovima na odlučivanje o ispunjenosti uvjeta za izručenje, rečeno je u Ministarstvu pravde agenciji Tanjug.

Tek po pravosnažnosti sudskih odluka ministar pravde odlučit će hoće li Ristić i Bogićević biti izručeni.

Srbija i Crna Gora imaju bilateralni ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji regulira uvjete izručenja.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj Interpolovoj potjernici Crne Gore.

Očekivanje odluke

Bogićeviću je Viši sud u Kragujevcu odredio ekstradicijski pritvor, dok je Ristića nakon privođenja po potjernici beogradski Specijalni sud odmah pustio na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu i obavezno javljanje sudu svakog ponedjeljka.

Do konačne odluke o zahtjevu Crne Gore oni mogu čekati u pritvoru ili na slobodi uz neku od mjera osiguranja da neće pobjeći.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizirali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Izvor: Agencije