Crna Gora službeno pozvana u NATO

Donijeli smo historijsku odluku i ovo je historijski uspjeh Crne Gore. Čestitam stanovnicima i vladi Crne Gore na svemu što su postigli. Ovaj korak osnažuje sigurnost NATO-a, Crne Gore i Zapadnog Balkana, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćajući se javnosti nakon jutrošnje odluke ministara vanjskih poslova Alijanse da upute poziv Crnoj Gori za članstvo.

Stoltenberg je naglasio kako “vrata NATO-a ostaju otvorena zemljama koje su na putu približavanja Alijansi”, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i ostalim koje su počele taj proces.

“Ovo je dugo očekivana odluka”, naglasio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Obećao je da će ta zemlja nastaviti s reformama te naglasio kako je ova pozivnica za članstvo snažna poruka cijeloj regiji.

“Ovo nije samo pozivnica Crnoj Gori već i poruka regionu, korak ka stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Prema njegovim riječima, u skorije vrijeme će se u cijeloj regiji vidjeti pozitivan utjecaj pridruženja Crne Gore NATO-u, javlja Anadolija. Tokom obraćanja generalnog sekretara NATO-a i ministra vanjskih poslova Crne Gore naglašeno je da današnja odluka nije kraj puta te da Crnu Goru očekuje nastavak reformi u oblasti odbrane, kao i u cjelokupnom društvu.

“Današnja odluka nema ništa s odnosima s Rusijom”, poručio je Stoltenberg odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li biti potreban sastanak predstavnika NATO-a i Rusije nakon odluke o pozivu Crnoj Gori, s obzirom na to da se Moskva protivila prijemu te zemlje u NATO.

Još je naglasio kako svaka nacija ima suvereno pravo da donosi odluke o svojoj sudbini.

Đukanović: Historijski dan

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je poziv za članstvo Crne Gore u NATO “istorijski za Crnu Goru“, dodajući kako je “današnji dan najznačajniji za Crnu Goru poslije referenduma 2006. godine”.

Izjavio je to na prijemu za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predstavnike diplomatskog kora i nevladinog sektora.

“Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije. Poziv je rezultat ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva državne politike – punopravnog članstva u NATO i EU. Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora i procesa sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine. Tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir krenuli smo na ovaj put. Danas imamo pravo na ponos što smo za relativno kratko vrijeme zavrijedili povjerenje partnera i dobili poziv za članstvo“, kazao je Đukanović.

On je istakao zadovoljstvo što je Alijansa pravilno vrednovala napore Crne Gore.

“Ovo je naš zajednički uspjeh, jer u Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru, kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova”, naglasio je Đukanović.

“Vjerujem da će ovo dati vjetar u leđa reformskim i integracionim procesima u okruženju. Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO-u, imaju interes da Balkan  bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja“, istakao je Đukanović.

Razgovori i o drugim kandidatima

Osim o Crnoj Gori, očekuje se da će članice NATO-a raspravljati i o Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Gruziji, najavio je američki ambasador u Alijansi Douglas Lute.

“Postoje još tri zemlje koje su izrazile jasnu namjeru da se priključe NATO-u. Mislim da će ministri razgovarati i o napredovanju tri druga kandidata. To su Gruzija, Bosna i Hercegovina i Makedonija”, rekao je Lute.

Makedonija ispunjava sve uvjete da postane članica NATO-a još od 2008. godine. Tada je u zaključcima samita NATO-a u Bukureštu rečeno da će se pridružiti Alijansi “kada se riješi problem imena zemlje s Grčkom”.

Zbog grčkog veta na makedonski ulazak u Alijansu, izbjegava se tema proširenja na zvaničnim samitima. Tako se i očekuje da će se prijem Crne Gore dogoditi prije sljedećeg samita, jer, prema presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu od 2011. godine, Grčka ne smije blokirati članstvo Makedonije u NATO-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije