Oglasi

Crna Gora: Skraćen period karantina i samoizolacije

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da period skrati sa 21 na 14 dana.
Odluka je donijeta nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravlje Anadolija

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori odlučilo je da u toj zemlji skrati period karantina i samoizolacije sa 21 na 14 dana.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela podsjetili su da su samoizolacija i karatnin obavezni za osobe koje su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa inficiranim licima, oboljelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom.

Zaraznost kraća nego što se mislilo

„Skraćeno je i vrijeme institucionalne izolacije osoba koje su bile na bolničkom liječenju od novog koronavirusa. Odluka je donijeta u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i mnogim drugim državama", kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tijela, prenijela Anadolija.

Pojašnjava se i da je odluka donijeta nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravlje kao i da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.