Crna Gora: Najviše oboljelih od početka pandemije

Epidemiolozi upozoravaju na važnost nošenja maski, držanje distance kao i povećanu higijenu (EPA)

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je evidentirano 216 novozaraženih, što je najviše oboljelih od početka epidemije i tri preminule osobe.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje testirano je 839 uzoraka.

Najviše novozaraženih je iz Podgorice 73, Nikšća 43, Berana 40, Bijalog Polja 22, Rožaja 13, Pljevalja osam…

Od posljednjeg presjeka prijavljena su tri smrtna ishoda kod COVID-a 19 pozitivnih pacijenata iz Gusinja, Tivta i Pljevalja, prenio je Tanjug.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori sve više usložnjava, te da su tome doprinijela posljednja dešavanja u državi.

Hiljade građana izašlo je na ulice Crna Gore, nakon što je opozicija na izborima u prošlu nedjelju osvojila 41 jedan mandat u parlamentu koji broji 80 mjesta, čime bi mogla preuzeti vlast od Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, prvi put nakon 30 godina.

S druge strane, hiljade građana izašlo je i na skup u nedjelju u Podgorici, kada su poručili da ne podržavaju opoziciju, koja je označena kao prosrpska i proruska.

Slavlje pristalica opozicije u Podgoricu u Crnoj Gori nakon izbora u prošlu nedjelju

Doktor Nemanja Radojević podnio je danas ostavku na članstvo u kriznom medicinskom štabu koji je formiralo crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT). On je rekao da je ostavku podnio i šef štaba Ranko Lazović.

“Više mjjeseci smo svedoci predizbornih i postizbornih dešavanja. Teško je ne naći analogiju sa Ivom Andrićem o kugi i koleri kada je govorio da se bolesti mijenjaju, a ponašanje ne. Cilj je zdravlje ljudi. Podnio sam ostavku na sjednici kriznog medicinskog štaba NKT […]”, kazao je Radojević, prenijela je agencija Beta.

U BiH ponovo zabilježen veliki broj novozaraženih

U Bosni i Hercegovini u utorak je ponovo zabilježen veliki broj od 299 novih slučajeva zaraze korona virusom nakon blagog pada registriranog u prethodna tri dana, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH testirano je nešto više od hiljadu i po uzoraka a zaraza je potvrđena u 227 slučajeva. Iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo objavili su kako je novozaraženih bilo u devet od deset kantona a bez novih slučajeva je jedino Posavski kanton, oprenijela je Hina.

U tom su entitetu prijavljena i četiri nova smrtna slučaja povezana sa zarazom.

U bh. entitetu Republika Srpska testirana su 434 uzorka od kojih su 72 bila pozitivna na virus SARS-CoV-2.

Najviše novozaražnih je u Banjoj Luci gdje su u protekla 24 sata otkrili 36 takvih slučajeva. U RS je od ponedjeljka umrla jedna zaražena osoba.

Vlasti u BiH trenutačno najveću pozornost usmjeravaju na školski sistem kako bi spriječili širenje zaraze u školama.

Prema pregledu epidemiološkog stanja koje dostavlja Ministarstvo civilnih poslova, u Bosni Hercegovini su od početka marta kada je zabilježen prvi slučaj virusa pa do danas potvrđena bliza 22.000 slučaja zaraze virusom korona, a testirano je više od 200.000 osoba. Umrlo je 669 pacijenata, dok je evidentirano 15.172 oporavljenih od virusa korona. 

Od toga, u Federaciji BiH je potvrđena zaraza kod skoro 13.800 osoba od testiranih 128.850 osoba, broj preminulih je 385, a blizu 10.000 osoba je oporavljeno.

U Republici Srpskoj potvrđena su dosad 7.874 slučaja zaraze, testiranih je 68.476, preminulo je 265 osoba, a od posljedica virusa korona oporavile su se 4.944 osobe, prenijela je Fena.

Prema podacima za Brčko Distrikt BiH, 294 su potvrđena slučaja zaraze virusom korona, 3.199 je testiranih osoba, 19 osoba je preminulo, a 260 osoba oporavilo se od virusa korona.

U BiH je trenutno 6.120 aktivnih slučajeva. Od toga 3.440 u FBiH, 2.665 u RS te 15 u Brčko Distriktu.

Srbija: Raste broj pacijenata na respiratorima

U posljednja 24 sata u Srbiji su preminula dva pacijenta, čime je ukupan broj preminulih od posljedica COVID-a 19 porastao na 727. Registrovana su nova 53 slučaja zaraze.

Broj pacijenata na respiratorima je za pet veći nego prethodnog dana i sada je 38, objavljeno je na sajtu Covid-19.rs.

Testirano je 8.342 osoba, ukupno 993.140 osoba, hospitalizovano je 437 pacijenata, a procenat smrtnposti je 2,27 posto, prenio je Tanjug.

Od početka epidemije u Srbiji su registrovane ukupno 31.994 osobe oboljele od novog korona virusa.

Slovenija: Testiran veći broj uzoraka

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 42 nove zaraze korona virusom, što je 17 slučajeva više nego prethodni dan, objavila je u utorak slovenska vlada.

Povećanje novih zaraza epidemiolozi drže očekivanim jer je testiran veći broj uzoraka, 1581, dok ih je prethodnih dana, u vrijeme vikenda, bilo upola manje.

Od početka epidemije testiranjem su potvrđena 3232 slučaja infekcije, aktivnih slučajeva je 546. 

U bolnicama je zbog Covida-19 28 pacijenata, od čega njih četvero na intenzivnim odjelima. a do sada je umrlo 135 zaraženih, prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva.

U Sloveniji je prošlog utorka počela školska godina, a pedagoge sve više brine prodor virusa u učionice jer je u karanteni sve više učenika i djelatnika, a povećava se i broj onih kojima je zbog kontakta s inficiranim određena preventivna samoizolacija.

Zbog zaraze ili kontakata s inficiranima u prvih pet dana nastave u školama iz pedagoškog procesa je ispalo 150 učenika i nastavnika iz 13 škola, prema podacima ministarstva obrazovanja.

No, epidemiološke smjernice u obrazovnom procesu  do daljnjega ostaju iste, pa će se “zatvarati” samo oni razredi u kojima se pojavila zaraza, a ne i ostali u kojima se pedagoški proces i dalje odvija u živo, a ne na daljinu.

U Hrvatskoj 204 nova slučaja

U Hrvatskoj su u prethodna 24 sata zabilježena 204 nova slučaja zaraze korona virusom, a dvije osobe su preminule, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U zadnja 24 sata zabilježeno je 204 novih slučajeva zaraze, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.529. Među njima su 303 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Dvije osobe su preminule”, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Stožer navodi da je od 25. febraura, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno zabilježeno 12.285 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 203 preminulo, a 9.553 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8.608 osoba. Do danas je ukupno testirano 196.966 osoba, od toga 3.813 u posljednja 24 sata.

Na području Zagrebačke županije u prethodna 24 sada zabilježeno je sedam novih slučajeva korona virusa.

Od sedam novooboljelih po dva su iz Dugog Sela i Svetog Ivana Zeline, a po jedan iz Jastrebarskog, Klinča Sela i Stupnika, dok je izliječeno sedam osoba.

Jedan slučaj je kontakt prethodno oboljelih, jedan je povezan s boravkom u BiH, jedna osoba se zarazila na radnom mjestu u Zagrebu, dok je za četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Od početka pandemije u županiji je evidentirano 550 osoba s korona virusom, izliječena je 371 osoba, a 11 ih je preminulo.

Trenutno je aktivno 168 slučajeva, a samoizolacija je propisana za 48 osoba.

Sjeverna Makedonija bilježi trend smanjenja aktivnih slučaja

U Sjevernoj Makedoniji preminulo je osam osoba od posljedica COVID-a 19 u zadnja 24 sata. Ukupan broj preminulih od početka pandemije u zemlji sada je premašio 630 pacijenta, izvjestila je Al Jazeerina reporetka Milka Smilevska.

U isto vrijeme ministarstvo zdravstva zabilježilo je 99 novozaraženih od korona virusa. Ukupan broj dijagnosticiranih zaraza od početka pandemije u zemlji je 15.226 osoba.

Ozdravilo je 214 pacijenta, čim se broj oporavljenih popeo na ukupno 12.700.

“Beleži se trend smanjenja aktivnih slučaja, koji sada iznosi oko 1.900 pozitivnih na korona virus”, izvijestila je Smilevska.

U bolnicama se, prema podacima od utorka,  liječi 310  pacijenta, od njih sedam su na respiratoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije